Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun baş harflerinden oluşturulan “TOGG” markası zaman zaman gündemi meşgul etse de hiç durmayan bir çalışma sürüyor. Gemlik’te inşaatı süren fabrikada düzenlenen toplantıya katılanlardan biri olarak etkilenmedim dersem yalan olur. 1 milyon 200 bin metrekare alanda inşa edilen fabrikanın Mayıs 2022’de tamamlanması ve Temmuz 2022’de de deneme üretiminin başlaması planlanıyor. Deprem bölgesinde olması sebebiyle fabrika alanına 44 bin adet zemin güçlendirme kolonu yerleştirilmiş. 2022 sonunda seri üretimin başlaması ve gerekli sertifikasyonların tamamlanması, 2023 ilk çeyreğinde de satışa başlanması hedefleniyor.

Gövde birleştirme atölyesinde robotların bir kısmı gelmiş ve hücreler halinde çalışılacak bölümlere yerleştirilmeyi bekliyorlar. Fabrikada toplam 250 robot çalışacak. Boya atölyesi ise neredeyse tamamlanmış. Ar- Ge’de üretime, test pistinden müşteri deneyim merkezine tam bir kampüs şeklinde tasarlanan fabrikanın yıllık kapasitesi 175 bin adet olarak planlanmış. 2032 yılında toplamda 1 milyon adetlik üretime erişilmesi hedefleniyor. Tabii tek modelle değil. İlk model olan C SUV’u C Sedan takip edecek. Sonrasındaysa C HB, B SUV ve MPV gelecek. TOGG CEO’su Gürcan Karakaş, üretim planlarının şartlara göre değiştirilebileceğini, farklı üretim alternatiflerinde fırsat gördükleri takdirde değerlendireceklerini de söylüyor.

Yeni logonun doğu ve batı kültür sentezini vurguladığını ama aynı zamanda bilgisayar yazılımında komut anlamına gelen sembolü de içinde taşıdığını söyledi. Zaten TOGG yetkilileri TOGG’dan bir otomobil olarak değil bir mobilete aracı, elektronik cihaz olarak bahsetmeyi tercih ediyor. Geleceğin dünyasında aplikasyonların otomobilin önüne geçeceğini ve bunu da eski tuşlu telefonlarla yeni akıllı telefonlar örneği ile açıklıyorlar. Zaten otomobil fuarlarına katılmak yerine Tüketici Elektroniği Fuarı’na (CES) katılmaları da bu yaklaşımın sonucu.

Beraberinde birçok tartışmayı getiren TOGG, en azından üretim aşamasına doğru emin adımlarla ilerliyor gibi görünüyor. Bakalım markalaşma ve ayakta kalma konusunda ne kadar başarılı olacak? Gönlüm ayakta kalması ve bir dünya markası olmasından yana!

Instagram: @halitbolkan 

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *