Merhaba değerli okurlarımız; Çok fazla savaş çığırtkanlığının yapıldığı Rusya - Ukrayna ekseninde gelişen fakat tüm gelişmiş ülkelerin içinde oyuncu olduğu bir süreçten geçtiğimiz şu günlerde piyasalarda da bunun yansımalarını ister istemez görüyoruz. Savaşmak istemeyen bir Rusya’ya karşı söylem ve çıkışlarıyla Rusya’yı sürekli savaşın içine çekmek isteyen bir Amerika’nın varlığı da kimsenin gözünden kaçmayan bir gerçek olarak karşımızda duruyor. ABD Başkanı Biden; Rusya – Ukrayna gerilimine ilişkin açıklamalarında “Rusya'nın işgal tehdidi yüksek, tüm işaretler Rusya'nın Ukrayna'ya gireceğini gösteriyor" gibi ifadeler kullanarak gerilimi sürekli yüksek tutmaya çalışıyor.

Ülkemizde Covid-19 vaka sayıları ortalama günlük 100.000 kişi civarında seyrederken hayatını kaybeden kişi sayısının ise günlük ortalama 250 kişi civarında ve artık rekor seviyeleri test etmiş durumda.

Fed’in son toplantısına ait tutanaklarda yetkililer, enflasyon riskinin yukarı yönlü olduğunu ve enflasyonun yüksek kalması halinde daha hızlı bir faiz artış patikasının gerekebileceğini açıkladılar. Bu da piyasalara olumsuz yansıdı. Sıcak paranın faiz artışıyla birlikte ana vatanına dönebilme ihtimali de borsaların üzerindeki baskıyı ciddi anlamada artırarak yabancı girişlerinin önüne set çekiyor.

Temel gıda ürünlerinde %7 KDV indirimi sonrası yapılan bu vergisel indirimlerin fiyatlara hiçbir şekilde yansıtılmadığı hatta fiyat artışlarının yaşandığını gözlemledik. Sosyal medyada aynı fiyat politikasını uygulayan büyük market zincirlere boykot çağrısı yapılmasına yönelik hashtag açılarak kampanyalar dahi başlatıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararı perşembe günü açıkladı. Faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmedi ve %14’de bıraktı. Merkez Bankası faiz karar metninde alınmış olan kararların etkilerinin yakından takip edildiğini ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacına dikkat çekti. Merkez Bankası, tüm politika araçlarında kalıcı liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütüldüğünü vurguladı.

Türkiye daha önce darbe girişiminin finansörü olarak ilan ettiği Birleşik Arap Emirlikleri ile normalleşme ve ilişkilerin düzelmesi kapsamında 13 yeni anlaşma imzalandı. 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana aramızın açık olduğu BAE ile bu kapsamda ilişkilerde normale dönmüş oldu.

Fitch Türkiye’nin kredi notunu BB-‘den B+’ya indirirken, not görünümünü negatif olarak belirledi. Revizyonun başlıca sebepleri yüksek enflasyon, düşük döviz likiditesi ve kredibilite olarak açıklandı. Bu gelişmelerin ışığında kendi yön bulmaya çalışan Türkiye piyasaları için ise durum biraz sıkıntılı geçmekte. Yükselişler yatırımcılar tarafından satış baskısı olarak karşımıza çıkmakta ve borsamızda kaşıkla verip kepçeyle alma modu şu an yerini sağlıklı bir ralliye bırakamamakta.

Son çeyrek bilançolarının geldiği şu günlerde borsada işlem gören şirketlerin birçoğu karlıklılarını %100’lerin üzerinden artırırken bu durumun şirket hisselerine yansımadığını gözlemliyorum. Piyasada aralık ve ocak ayındaki sert hareketlerden sonra yatırımcı sayısı çok azaldı. Kredi işlem yapan ve Viop piyasasında işlem yapan birçok yatırımcı ya battı ya da portföyünün çok büyük bir kısmını eritti. Hissede olanlarda zarar ettikleri pozisyonlarını kurtarma derdinde ve bu zararlarını çıkarabilmek için borsanın çıkmasını bekliyorlar. Borsadaki işlem hacminin %75’ni sadece 3 kurum yapmakta. Bank of America, Yapı Kredi, İş Yatırım sıkılıkla da Yatırım Finansman. Geriye kalan işlem hacmini de diğer aracı kurumlar ve yatırımcılar kendi aralarında top çevirerek yapmaktalar. Günlük 40-50 milyar TL işlem hacmi olan borsamızın ne yazık ki son hali bundan ibaret.

Bu gelişmeler ışığında piyasaları değerlendirmemiz gerekirse; Xu100 endeksi 2004 seviyesi altında günlük kapanış yapmadığı sürece trendin devamı gereği 2101-2151 ve 2247 dirençlerine hareket etmek isteyecektir. 1954 desteği ana kanalın devamı açısından önemle takip edilmelidir.

Viop 30 TL bazlı vadeli kontratlarda kanal desteğinden kuvvet bularak yukarı yönlü hareket yapması teknik açıdan mümkün gözüküyor. 2226 seviyesi altında günlük kapanışlar görmediğimiz sürece yukarı yönlü hareketin devamını teknik açıdan beklemek uygun olacaktır. Dirençler: 2350-2431-2555 seviyesi olarak karşımıza çıkmakta. 

Viop 30$ bazlı değerlendirdiğimizde kanal dibindeyiz. Buradan yukarı yönlü tepki hareketinin gelmesi teknik açıdan baktığımızda mümkün. Direnç seviyesi olarak 1.90$ Destek seviyesi olarak 1.58$ takip edilmesi gereken önemli kritik seviyeler olarak karşımıza çıkmakta.

Piyasada aralık ve ocak ayındaki sert hareketlerden sonra yatırımcı sayısı çok azaldı. Kredi işlem yapan ve Viop piyasasında işlem yapan birçok yatırımcı ya battı ya da portföyünün çok büyük bir kısmını eritti.

Dolar tarafında sakin seyir devam etmekle birlikte yavaş yavaş kıpırdanma hareketlerinin olduğunu söylemek mümkün. 13.41 pozisyon taşıyanların takip etmesi gereken önemli destek noktası iken 13.86 üstünde kapanışlarda yukarı yönlü ataklar tetiklenebilir.

2022 Ocak ayında enflasyon yüzde 48,69’a ulaştı. Enflasyon oranının bu kadar yüksek olduğu bir ortamda borsamızın bu kadar düşük fk (fiyat kazanç oranı) seviyelerinden fiyatlanması gerçekle bağdaşmıyor. Endeks sene başından bu yana yaklaşık %9 primli. Bu yüzden ben en kötü ihtimalle borsamızın ülkemizdeki enflasyon oranı kadar yükselmesinin mantıklı olacağını düşünüyorum ve bu bağlamda en kötü %40’a yakın bir prim potansiyelin olduğunu öngörmekteyim. İşlemlerinizde başarılar.

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Instagram: @borsamusaviri

 

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *