Nisan ayını çok severim… Isınan hava, uyanan doğa ümidimizi ve inancımızı kaybetmemeyi, her kışın sonunun elbet bahara bağlandığını müjdeler.

Dünyanın son zamanlarda geldiği haline bakacak olursak en çok ihtiyacımız olan her şeyin düzeleceğine dair bir umut ışığı, umarım nisan ayı bu sefer yazı müjdelediği gibi barışı da müjdeler bize. 

Bu ayın Türk Milleti için bir diğer önemi de en sevdiğimiz mili bayramlarımızı içinde bulundurması; 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız da bu ay 102. kez kutlanacak hepimize kutlu olsun.

Nisan ayı reçetesini seçerken biraz ezber bozmak istedim, Ramazan ayı içerisinde her yer göreceğiniz klasik tarifler yerine kokusuyla ve yumuşacık dokusuyla pastacılık sektörünün en gözde mayalı ürünlerinden biri olan Paskalya Çöreği’ni sizlerle paylaşmak istedim. 

Her yıl nisan ayında Hristiyan âlemi için çok önemli olan Paskalya Bayramı kutlanıyor. Bu döneme özel olan ama her zaman, fırın ve pastane vitrinlerinde görebileceğiniz tatlı-tuzlu arası tadı ve mis gibi mahlep kokusuyla sevenlerin çok sevdiği, sevmeyenlerin de hiç sevmediği Paskalya çöreğinin yapımını en ince ayrıntısına kadar anlatacağım.

Paskalya Çöreği; çok fazla azınlığın yaşadığı Osmanlı Dönemi’nde mutfağımıza giriyor. Hristiyan ailelerin bayramlarında komşularına dağıttığı paskalya çöreği, zamanla pastane ve fırınlarda Türk damak tadına daha uygun hale getirilerek tezgâhta yerini buluyor. Aslında ekmeğe benzetebileceğiniz bu çörek, başka ülkelere göre yapımında ufak farklılıklar gösterse de paskalya çöreğinin bu kadar etkileyici olmasının sırrı ise aslında içine katılan mahlebin verdiği tattır. Bambaşka bir kültürün yansıması olduğu halde çok sevdiğimiz Paskalya çöreklerini evde kolaylıkla yapmanız için tarifi aşağıya bırakıyorum. 

Belki Ramazan ayında sahur sofrasında sevdiklerinizle paylaşmak istersiniz. Hayırlı Ramazanlar…

Paskalya Çöreği
> 500 gr Un (4,5 Su Bardağı)
> 150 ml Süt (1 Su Bardağından 2 Parmak Eksik)
> 150 gr Şeker (1 Su Bardağı)
> 1/2 Su Bardağı Su
> 125 gr Tereyağı
> 1 Paket Instant Maya
> 10 gr Mahlep (1 dolu tatlı kaşığı)
> 2 Adet Yumurta
> 10 gr Tuz (1 silme tatlı kaşığı)
> 2 gr Damla Sakızı (opsiyonel)

Üzeri için;
> 2 Yumurta Sarısı
> 1 Tatlı Kaşığı Pekmez
> Fındık veya File Badem

Hazırlanışı;
• Hamuru yoğuracağımız kabın içine unu koyup havuz yapıyoruz.
• Havuzun içine maya, 2 kaşık şeker, ılık süt ve suyu ekleyip 5 dakika bekleyip mayayı aktif hale getiriyoruz.
• Ardından hamuru biraz toparlayıp, yumuşak tereyağını, yumurtayı, tuzu ve havanda biraz şeker ve un ile dövdüğümüz damla sakızını ekleyip hamurumuzu toparlıyoruz. (Sevmiyorsanız veya yok ise damla sakızı kullanmayabilirsiniz.)
• Paskalya çöreğinde mayalama kısmı çok önemli ve biraz aşamalı bir mayalanma süreci var. Sabredersiniz sonucu çok güzel olacak.
• Yoğurduğunuz hamurun üstünü kapatarak 40 dakika oda sıcaklığında mayalandırın.
• Sonra hamuru iki bezeye bölüp tezgâh üstünde 1 saat daha mayalandırın.
• 1 saat sonra her bir bezeyi 3’e bölüp şerit haline getirin. 30 dakika daha üzeri kapalı şekilde bekletin.
• Ardından şeritleri saç örgüsü şeklinde örüp, tepsiye alın ve 15 dakika daha mayalandırın.
• Son mayalanma aşamasını tamamlayan hamurun örgülerinin birleşim yerlerine zeytinyağı akıtın ve ardından yumurta ile pekmezi karıştırıp sürün.
• Üstüne fındık veya akşamdan ıslattığınız file bademleri koyun.
• Önceden ısıtılmış 160 derece alt - üst açık fansız fırında önce 5 dakika pişirin. Sonrasında fanlı ayara getirip 25 dakika daha pişirin. Bu şekilde yapma nedenimiz çöreklerin aralarının açılıp daha güzel kabarmasını sağlamak. Afiyet olsun.

Instagram: @seda_chef_

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *