Bu ay sizlerle pastacılık dünyasının en zarif, en kırılgan ve en gösterişli tatlısı Pavlova’yı paylaşmak istiyorum. Bu narin tatlının tarihçesine göz atacak olursak neden bu kadar özel ve ilgi çekici olduğunu anlamamıza yardımcı olacağını düşünüyorum.

Bir rivayete göre; zamanının en önemli balerinlerinden biri sayılan Anna Pavlova, 1926 yılında Yeni Zelanda ve Avustralya turnesine çıkar. Bu ziyaret Yeni Zelanda’da “yılın olayı” sayılır. O sahnedeyken hakkında “Dans etmiyor, adeta uçuyor” denilen Pavlova’nın şerefine, kaldığı otelin şefi bir tatlı hazırlamak ister. Balerinin bembeyaz tütüsünden etkilenen şef bir balerin kadar hafif, kırılgan, narin bir tatlı yapmaya karar verir.

Tatlının Fransız bezesine benzeyen tabanı, tütünün ana şeklini oluşturur. Üzerindeki krem şanti katmanı ise tütünün üzerini kaplayan ince kumaşı temsil eder. İlk yapılan Pavlova'nın süslemesinde kullanılan kiviler, balerinin giydiği tütünün üzerindeki yeşil gül yapraklarıdır.

Tatlı o kadar çok beğenilir ki, hem Yeni Zelanda’da hem Avustralya’da, özellikle Paskalya gibi önemli zamanlarda kurulan kutlama sofralarında yerini alır ve her iki ülkenin de milli tatlısı olarak kabul edilir.

Pavlova tatlısının yapımı oldukça basit fakat teknik içeren bir reçetedir. Yapım aşamalarındaki püf noktalarına uyarak kısa sürede nefis bir tatlı ortaya çıkarabilirsiniz.

Pavlova iki katmandan oluşuyor diyebiliriz. Bunlardan biri yumurta akı ile yapacağımız taban bölümü diğer katman ise kreması. Pastacı kreması, buttercream, krem şanti… Dilediğiniz tüm kremaları kullanabilirsiniz.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun, buyrun reçeteye.

Malzemeler;
> 6 Yumurta Beyazı
> 1 Çay Kaşığı Tuz
> 2 Su Bardağı Şeker
> 1 Yemek Kaşığı Mısır Nişastası
> 1 Çay Kaşığı Sirke (elma, üzüm vb.)

Hazırlanışı;
• İlk adım olarak fırınımızı 150 derece fansız olarak ısıtmaya başlıyoruz,
• Yumurta beyazlarının içine tuz ekleyerek çırpmaya başlıyoruz. Kıvamı önce köpük köpük olacak daha sonra çırptıkça koyulaşacak. Ta ki karıştırma kabını ters çevirip yumurta akları düşmeyene kadar.
• Sonra içine şekeri yavaş yavaş ekliyoruz. 3’er kaşık şeklinde ekleyerek karıştırabilirsiniz. Her karıştırma arası 15 sn olabilir. Tüm şeker eklendikten sonra yüksek ayarda çırpmaya devam ediyoruz. Ta ki içindeki şeker tamamen yok olana kadar. Kıvamı iki parmağımızın arasına aldığımızda ele yapışan bir kıvam olacak.
• Daha sonra içine nişasta ve sirkeyi ekleyip tekrar çırpıyoruz.
• Ardından fırın tepsisinin içine yerleştiriyoruz. Daire şekli verip hafif ortasını çukur yapıyoruz.
• Kenarları için dilerseniz benim gibi kaşığı sürme çikolataya batırıp yukarı yukarı çekerek şekil verebilirsiniz.
• Isınan fırının derecesini 120 dereceye düşürüp 1 saat 10 dakika kadar pişiriyoruz.
• Daha sonra fırını kapatıp, kapağını hafif açık bırakıp 1 saat daha fırında kurumasını bekliyoruz.
• Süslemek için pastacı kreması, krem şanti veya normal kremayı 1 kaşık pudra şekeri ile çırpıp Pavlova pastasının çukur yerine ekleyebilirsiniz. Mevsim meyveleri, çikolata ile süsleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Instagram: @seda_chef_

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *