Meslektaşım, yoga eğitmeni aynı zamanda Fizyoterapist olan Eda Ulus Görgülü ile uzun zamandır pilatesin iskelet sistemimize etkilerini konuşmak istiyordum. Nihayet bu isteğimi gerçekleştirebildim.
Eda’nın fikirlerini çok önemsiyorum. Çünkü biz eğitmenler her ne kadar pilatesin beden sağlığımıza olumlu katkılarını gün be gün yaşıyor olsak da bilimsel açıdan bu konuların açıklanması çok daha önemliydi. İşte tam bu noktada fark yaratan bir isim Eda… Hem bir eğitmen hem de bir fizyoterapist olarak fikirleri çok değerli…
Kısa bir hal-hatır diyaloğunun ardından sağlıklı bir omurganın insana kazandırdıklarıyla konuya bodoslama daldım.
Eda, Joseph Pilates’ten “Omurganın esnekliği kadar gençsin.” alıntısı ile söze başladı ve şunları söyledi; “Merkezi sinir sistemimizin en kritik işleve sahip bölümlerinden biri olan omurilik, omurgamızın içinde yer alır. Ayrıca omurga çevresindeki kaslar da omurganın güçlü kalmasında etkilidir. Omurilik gibi hayati öneme sahip merkezi sinir sistemi bölümünün omurga içinde yer alması demek, vücudumuzdaki beyin ile uzuvlar arasındaki tüm irtibatın omurganın korunmasından geçtiğini anlatmaya yetecektir. Yalnızca uzuvların kontrolü değil, nefes almadan, tuvalet ihtiyacının giderilmesine, iç organların korunmasına ve dik durup yürüyebilmemizi bile sağlıklı bir omurgaya borçluyuz.”
Peki pilates iskelet sistemi ve kaslar açısından diğer egzersiz sistemlerine göre nasıl bir fayda sağlıyor?
“Pilateste her egzersiz tüm vücut egzersizidir. Diğer egzersiz metotlarından en önemli farkı, omurgada ve vücuttaki diğer bazı eklemlerde (omuz gibi) daha derinde yer alan, stabilizasyondan sorumlu kas gruplarını aktive edebilmesidir. Aletlerle yapılan pilates ile de (reformer, chair gibi) rehabilitasyonda en önemli egzersiz metodu olan ‘kapalı kinetik zincir’ egzersizlerini daha çok mümkün kılınmasıdır.”
O zaman pilates’i bazı ortopedik rahatsızlıklarda alternatif bir tedavi yöntemi olarak da görebilir miyiz?
“Elbette… Ortopedik veya nörolojik hastalıkların rehabilitasyonunda özellikle de kronik dönemde klinik pilates egzersizlerinden faydalanmaktayız.”
Peki hangi durumlarda pilates önerilmez?
“Ortopedik rahatsızlığı olan kişilere akut dönemde pilates yapmalarını önermeyiz. Rahatsızlığı olan kişilerin fizyoterapist veya doktorlarına danışarak egzersiz programına devam etmelerini tavsiye ediyorum.”
Instagram: melismelisa
0 Yorum