Kilo vermek isteyen bireylerin özellikle de kadınların kilo verme süreçlerinde “ödem problemini” yaşamayan yok denecek kadar azdır. Ödem atmak birçoğuna göre basitmiş gibi gelse de bilinmeyen bir sebeple ödem tutan ya da sık sık ödem tutan bireyler için ödem atmak her zaman çok da kolay değildir.

Peki nedir bu ödem?

Ödem dediğimiz şey vücut dokuları arasında fazla sıvı birikmesiyle oluşmaktadır. Vücutta oluşan şişlik, ağırlık hissiyle kendisini belli eden bir dolaşım problemidir. Mesela sabah uyandınız. Yüzünüz gözünüz şiş, parmaklarınıza rahat giren yüzüğünüz parmaklara girmiyor. Sabah giydiğinizde normal olan çorap, ayakkabı ya da kıyafetlerinizin günün sonuna doğru ayaklarınızı ve bedeninizi sıktığını hissediyorsunuz. Evet evet, işte bunlar hep ödem!

Neden ödem tutarız?

Ödem tutmamızın birçok sebebi olabilir ve bu kişiden kişiye değişebilir ama en sık görülen ödem sebeplerini sıralayacak olursam;

> Aşırı tuz tüketimi
> Yeterli su tüketiminin olmaması
> Uyku sürenizin gereğinden az ya da gereğinden fazla olması (ortalama 7 saat ideal olan)
> Aşırı şeker ya da karbonhidrat tüketiminin olması. Unutmayın karbonhidratlar kendilerinin 3 katı kadar vücutta su tutarlar.
> Aşırı kahve tüketimi
> Alkol tüketimi
> Hareketsizlik
> Kadınlarda regl dönemi
> Uçak yolculukları
> Gluten duyarlılığı
> Bazı ilaçlar (Tansiyon ilaçları, nonsteroidal antiinflamatuar ilaçları, steroidler, östrojenler, tiazolidinedionlar) ödeme sebep olabilir.
> Bazı hastalıklar ve hormon dengesizlikleri ödem tutulumunu arttırabilir.

Vücudumuzda ödem oluştu, biz bu ödemi azaltmak yani “ödem atmak” için ne yapabiliriz?

> Öncelikle beslenmemizi gözden geçirmeliyiz. Özellikle beyaz undan yapılan şeker içeriği yüksek olan yiyecekleri ve paketli ürünleri beslenmemizden çıkarmalıyız.

> Sporu bir şekilde muhakkak hayatınıza ekleyin çünkü idrarla ödem atılabildiği gibi ter ile de ödem atılabildiği unutulmamalıdır. Terlemek önemlidir!

> Yeşil çay, beyaz çay, mate, kiraz sapı, maydanoz, mısır püskülü gibi bitkilerin çaylarını eğer bir sağlık probleminiz yoksa tüketebilirsiniz.

> Bazı meyveler yaban mersini, çilek, kiraz, ananas, nar, kivi gibi meyvelerin ödem atıcı etkisi bulunmaktadır.
Bu meyvelere beslenmemizde yer verebiliriz.

> Bir uzman kontrolünde ödem atıcı bitkisel ekstreler de ödem atılımında oldukça faydalıdır. Ama bu takviyelerin mutlaka bir uzman kontrolünde kullanılması gerekmektedir.

> Bunların dışında stresten uzak kalmak ve uykunuzu düzene sokmak da ödem tutulumunuzun azalmasında etkili olacaktır.

Eğer tansiyon ya da böbrek hastalığı gibi kronik bir hastalığınız yoksa; Tarifini verdiğim ödem atıcı çay ya da smoothie tariflerini kendinizi ödemli hissettiğiniz zamanlarda tüketebilirsiniz.

Ödem Atıcı Smoothie:
Önceden demlenip soğutulmuş 2 bardak yeşil çay ya da beyaz çayın içine 1 avuç maydanoz, 1 adet salatalık, 1 küçük parça zencefil, yarım limon atıp blenderdan geçirin. (Dilerseniz içerisine kivi, elma ya da ananas gibi meyvelerden 1 porsiyon ekleyebilirsiniz.)

Ödem Atıcı Çay:
1.5 litre suya yarım demet maydanoz, 1 elma ya da 1 ananasın dış kabuklarını, yarım limonu, 1 küçük rendelenmiş zencefili, 2 çubuk tarçını atın ve kaynatıp süzün. Bu çayı isterseniz soğuk isterseniz de sıcak olarak tüketebilirsiniz.

Instagram: @dytoznurbircan

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *