Müze Macerası
Erken çocukluk döneminde, çevresel etkenler görsel algı gelişiminde önemli bir rol oynar. Farklı mekanlar, farklı deneyimler her çocuk için yeni bir macera gibidir ve bu maceralar onlarda bir takım izler bırakır…

Bu deneyimlerin ve maceraların yaşandığı yerlerden biri de müzelerdir! Müze içerisindeki eserleri canlı olarak görmek, o havayı hissetmek çocuklarda gözlem yapma yeteneğini geliştirirken bir çok beceriyi de ortaya çıkarır.
Çocuklar karşısındaki eserlerin rengini dokusunu büyüklüğünü gözlemleyerek bir karşılaştırma yapar ve bu karşılaştırmalarda onlara bir çok kazanım sağlar.

Müze gezmek;

‘Merak duygusu geliştirir’
Çocuklarla müze deneyimi yaşamak merak duygularını geliştirir, bu duygu onları soru sormaya teşvik ederken, eserle aralarında bir bağ kurmalarını sağlar. 

‘Sınırsız hayal gücü yaratır’
Eserlere uygun sorular oluşturmak hayal güçlerini geliştirecektir.
"Sence bu resimde ne anlatmak istenmiş?"
"Sen olsaydın bu resimde ne renk kullanırdın?"
"Bu heykel buraya nasıl gelmiş olabilir?"
"Ressam bu resmi hangi mevsimde yapmış olabilir?"
"Bu heykeli sen yapmak ister miydin?"
Gibi sorularla merak uyandırırken hayal güçlerini ortaya koymalarını sağlayabilirsiniz 😊 

‘Estetik algısı oluşturur’
Estetik, güzel düşünme güzel görme güzel davranma gibi anlamlar içerir. Biz ise sanattaki güzelliği estetik algımızla yorumlarız.
Bir çok eseri karşılaştırarak farklılıklarını çocuklarla beraber keşfedebilirsiniz. Hangi eserin bize güzel geldiğini ve nedenini sorgulayarak estetik algımızı değerlendirebiliriz. Gezimiz sonunda bize müzeyi hatırlatacak bir objeyi saklayabiliriz. Buna en iyi örnek müze biletleri olabilir😊

‘Evde müze etkinlikleri’
* Müze gezisi öncesinde konu ile ilgili hikâye kitapları okuyabiliriz. Hüsne Rhea Çiğdem’in Müzede Canavar Yokmuş kitabı bu konuda size rehber olurken çocuklarda merak uyandıracaktır. 😊
* Gezdiğimiz müze biletlerini biriktirerek, müze karşılaştırmaları yapabiliriz. Biletler doğrultusunda müzedeki eserleri karşılaştırarak görsel algımızı geliştirebiliriz.
* Gördüğümüz eserlerin çıktılarını alıp eser hatırlama oyunu oynayabiliriz. (Sanatçısı kimdi? Hangi renkler daha baskındı? gibi) daha sonrasında bu çıktıları kullanarak bir hafıza oyunu oluşturabiliriz.
* Evde müze günü ilan edin 😊

Çocuklarımızın yaptığı resim, heykel, seramik tasarımlarını evin bir bölümünde sergilemesine yardımcı olarak eve davet ettiğiniz arkadaşlarıyla beraber müzesini ve eserlerini tanıtması için bir ortam yaratın. 
Not: Öncesinde müze biletinizi davetiye olarak tasarlamayı unutmayın. 😊

Böylelikle tüm bu kazanımların yanı sıra unutmayalım ki müze bilinci ile hem tarihi hem de sanatsal bir yolculuğa çıkmış oluyoruz ve sanatçıları tanıyıp toplumun gelişmesine katkı sağlamış oluyoruz…

Çocuklarınızla beraber gezebileceğiniz birkaç müze örneği;
* İstanbul Modern Sanat Müzesi
* Rahmi Koç Müzesi 
* Pera Müzesi
* Sakıp Sabancı Müzesi 
* İstanbul Oyuncak Müzesi
Maceralarınızın size yeni deneyimler kazandırması dileğimle…

1 Yorum

  1. Yazarın yazdığı her cümleye o kadar katılıyorum ki!! Munteşem bir yazı olmuş. Rehber niteliğinde. Hele evde kendi sergisini açıp, kendi tasarladığı davetiye ile arkadaşlarını sergisine davet etme fikri muhteşem!!! Gerçekten çocuklar sandığımızdan çok daha ilgililer tarihe, heykele, resime. İzin verin hayal dünyaları renklensin. Müze gezmeyi hayatı rutininize bir şekilde dahil edin👍🏻

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *