HEM DOĞAL GÜZELLİKLERİ HEM DE NİTELİKLİ İMAR ALANLARI İLE KOCAELİ’NİN YILDIZI NİTELİĞİNDE OLAN BAŞİSKELE’NİN GELECEKTEKİ İMAR PROJELERİ YANISIRA KENTİMİZE DEĞER KATACAK OLDUKÇA KAPSAMLI ÇALIŞMALARI BAŞİSKELE BELEDİYE BAŞKANI M. YASİN ÖZLÜ İLE HARİKA BİR SÖYLEŞİ ÇERÇEVESİNDE GERÇEKLEŞTİRDİK. KEYİFLİ OKUMALAR.

 

Kocaeli’de 12 ilçe var, Başiskele’yi diğerlerinden ayıran kentsel özellik sizce ne olabilir?

Başiskele, Kocaeli’nin evi konumunda. Sanayi alanları ile konut alanları arasında uyumlu geçişler sağlıyor. Bu geçiş imar politikamızın bir parçası. Sınai faaliyeti gösteren iş yerleri ile konut alanlarını doğal ya da yapay eşiklerle ayırıyoruz. Doğanın bizlere bahşettiği çok güzel vadilerimiz var, bunları bir daha yerleşime konu olmayacak alanlar haline getirdik ve ufak dokunuşlarla büyük rekreasyon alanları oluşturduk.

Başiskele’nin kırsal alanları da en az kentsel alanları kadar rağbet görüyor, bunun nedeni sizce nedir?

Bir kere doğası harika;

Hem doğada saklısınız hem de kente çok yakın. Barajın kattığı güzel peyzaj da bu durumu kuvvetlendiriyor. O yüzden biz millet bahçelerimizi anlatırken diyoruz ki “Evi̇ni̇zi̇n ön kapısı kent merkezi̇ne arka kapısı doğaya açılıyor.” Birçok hemşehrimiz ikinci konut alanı vasıflı yapılar olan kırsal alanlarımızda yerini aldı.

Günübirlik turizm alanımız da epey rağbet görüyor. Bizler bu durumda doğaya zarar vermeyecek yapılar ve yeni komşular noktasında geleceğimiz için daha sürdürülebilir ve ileriye dönük düşünerek, seçici davranıyoruz.

Derdimiz nüfusun artması değil; Başiskele’de yaşayanlarla, Başiskele arasında duygusal bir bağ oluşturmak arzusundayız. İnsanlar yaşadıkları bu kente karşı aidiyet hissetmeliler ve bir kentlilik bilinci oluşmalı.

Başiskele’de lüks konuta rağbet olduğunu gözlemledik, sizce bunun nedeni ne olabilir?

Birçok nedeni var aslında;

Kocaeli büyük bir istihdam şehri, Başiskele ise en nadide kenti. Türkiye’nin en büyük yatırımcıları bu şehirde. Hal böyle olunca; bu şirketlerin değerli çalışanlarını yine bu şehirde ağırlıyoruz. Tabiki evlerin nitelikleri çok önemli. Verdiğimiz imar kararlarında nitelikli konutu teşvik ediyoruz. Yeni imara açılan konut bölgelerimizde maksimum kat adedimiz 2 kat ve düşük yoğunluklu konut alanları.

Kocaeli’nin nitelikli konut ihtiyacını biz karşılıyoruz.

Bu ilçe, daha kaç hemşerimize ev sahipliği yapabilir?

İmar planlarımıza göre ürettiğimiz tüm arsaların yaklaşık 350.000 kişiye ev sahipliği yapmasını planlıyoruz. Kentimizde nüfus artışı kontrollü ve planlı şekilde ilerlemektedir.

Derdimiz nüfusun artması değil; Başiskele’de yaşayanlarla, Başiskele arasında duygusal bir bağ oluşturmak arzusundayız. İnsanlar yaşadıkları bu kente karşı aidiyet hissetmeliler ve bir kentlilik bilinci oluşmalı.

Bildiğiniz üzere Başiskele’de beş tane alt merkez var. Alt merkez dediğim, eski belde merkezlerimiz. Bu merkezlerin arasında farklı idareler ve belediyelerimizce imara açılmış boş konut alanlarımız var. Bu alanlarda, hızla süren inşaatlar kentimizi büyük bir şantiye haline getiriyor. Bu kaçınılmaz durumun farkındayız. Bu olumsuz etkinin; kente sahip çıkmak, aidiyeti arttırmakla minimuma indirilebileceğini biliyoruz.

Diğer bir konu da mevcut ikamet alanlarının durumu. Eskimiş, ekonomik ve fiziksel ömrünü doldurmuş mevcut konutlarımız yenilenirken (daha çok meskun belde merkezlerimiz)  bir yandan da etrafına rahatsızlık vermesin diye denetimlerimizi sıklaştırıyoruz.

 

Başiskele’de turizm adına neler yapılıyor,  gündemde proje var mı?

Bildiğiniz üzere şifalı termal suyumuz var ve kayda değer sıcaklıkta, bu kaynaktan hemşerilerimizin faydalanması için büyük bir proje üzerinde çalışıyoruz. Günübirlik Termal Turizm Tesisi, Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin üstlendiği bir proje… Halihazırda Yeniköy Merkez Mahallemiz’de inşaat çalışmalarına başlandı. Kentimiz için olduğu gibi aynı zamanda Kocaeli’miz ve bölgemiz için oldukça cazip ve tercih edilen bir tesis olma özelliğinde. Adı günübirlik ama kendisi asırlık bir proje niteliğinde.

Aynı zamanda bir Tarih Yolu Projemiz var. Kentimiz için bu da oldukça vizyoner bir çalışma oldu. Temellerini çok önce attık ancak bazı olağandışı koşullardan dolayı hayata geçiremedik. Yakın zamanda yine tanıtımını gerçekleştireceğiz, büyüsü bozulmasın diye şimdi detayları veremiyorum. En yakın zamanda sizleri de tanıtımına davet ediyor oluruz.

Gençlere yönelik projeleriniz ve kentsel donatılarınız nelerdir?

Kitaphane’miz haftanın 7 günü açık ve gençlerin uğrak noktası halinde. Ne zaman gitsem ders çalışan, kitap okuyan gençleri görüyorum ve bu durumdan inanılmaz gurur duyuyorum.

Gençhanelerimiz var Altınkent, Karadenizliler ve Bahçecik’te buralarda müzik okullarından tutun, satranç okullarına, sinema etkinliklerine artık dolu dolu programlar ve aktiviteler yapılıyor. Aynı zamanda Kullar ve Yeşilkent bölgesinde 2 adet yeni gençhanemiz daha hazırlanıyor. Bunları bu ay içerisinde hızlıca hizmete alıyoruz.

Âlâ Mekân dediğimiz daha kapsamlı bir gençlik merkezimizde de hizmetlerimiz başladı. Bu merkezde kütüphaneden, müzik, satranç ve el sanatları okuluna, söyleşi alanları, konferans salonları ve greenbox stüdyolarına kadar tüm detaylar düşünüldü. Kompleks ve her gence hitap eden bir merkez haline geldi.

Yeşilyurt Mahallemiz’de Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile yaptığımız Kocaeli'nin en büyük gençlik merkezlerinden biri olan yeni nesil gençlik merkezimizin de inşaatı sürüyor. O hepsinin toplamı olacak nitelikte ve kapsamlı bir merkez halinde olacak inşallah.

Genc-i  Âlâ markamız ile gençlerimizin kariyerlerinden, istihdamlarına, eğlence aktivitelerinden, kişisel gelişimlerine ve öğrenim desteklerine kadar her aşamada yanlarında olacak birçok projemiz de devam ediyor zaten.

 

İlçe içi ulaşılabilirliği/erişimi kuvvetlendirmek için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Kent içi ulaşılabilirlik bizim seçim beyannamemizde yer alan projelerimizden biriydi. Bu kapsamda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşımpark ile yaptığımız görüşmeler neticesinde hat sayılarında ve güzergâhlarda gerekli düzenlemeleri yaptık. Bölgenin dağınık yerleşim ve coğrafyasına uygun ulaşılabilirliği sağladık. Ulaşım kooperatiflerimiz ile sürekli irtibat halinde olarak birliği sağlamış olduk.

 

Gelecek nesillere nasıl bir Başiskele bırakmayı hedefliyorsunuz?

Başiskelemizi gönül belediyeciliği anlayışı ile huzurlu, refah ve memnuniyeti yüksek bir cazibe merkezi haline getirme vizyonuyla tüm hizmet ve projelerimizi doğaya saygılı insan odaklı olarak planladık.

Yerel ve ortak ihtiyaçları; önce insan memnuniyetini gözeterek, bilim ve teknoloji ışığında, çevreyi, doğayı önemseyen, yaşanılabilir yeni nesil belediyecilik anlayışıyla hizmetler geliştirdik.

Biz günü kurtaran, algıyı yöneten gösterimlerden ziyade, zeminde daha kalıcı kurumsallaşmayı sağlayan geleceğe yatırım odaklı işleri hayata kazandırdık. Gençlik olsun, kadınlara yapılan çalışmalar olsun, kültür ve sanat faaliyetleri olsun, tarih ve turizm çalışmaları olsun ve dijital dönüşüm çalışmaları olsun her işin odağında sürdürülebilir, kalıcı, ileriye dönük hizmetleri halkımızla buluşturma derdinde olduk.

Bu sebeple de bugün bahsi geçen tüm parklar, meydanlar, millet bahçelerinde hemşerilerimiz bir araya gelecek, etkileşim kuracak ve kentlilik kültürünü üretecekler. Bunu ümit ediyor, bunun için kentte durmaksızın ilk günkü aşk ve heyecanla güzel işler yapıyoruz.

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *