Mevsimlerin en zorlayıcı olanı kıştır. Bir yandan soğuk, bir yandan yağışlar, sisli ve sert rüzgarlar hepimizi zorlar. Tamam, bazılarımız kış mevsimini diğerlerinden çok seviyor olabilir ama bu sevgi, zorlukları görmezden gelmeye yetmeyecektir. Sonuçta, kazaklar, paltolar, eldivenler ve tabii botlar, çizmeler, kalın çoraplar dolaplardan çıkar. Hele bir de kar yağarsa, yerlerde buz görülmeye başlanırsa yere sağlam basmaya, kayıp düşmemeye çalışırız. Bu yüzden de tabanları kalın, dişli botlarımıza güveniriz.

Peki, ya otomobiller? Kışın onların yere sağlam basması için ne yapmak gerekir? Bu sorunu nasıl aşarız?
Tabii ki kış lastiklerini takarak. Öncelikle sıkça yapılan bir yanlışı düzeltelim.
En soğuk mevsimde kullanmamız gereken, özel üretilmiş lastiklerin adı kar lastiği değil kış lastiğidir. 2000’li yıllardan itibaren sağladığı avantajlarla ilgili farkındalık oluşmaya başlayan kış lastiklerinin 1 Aralık - 1 Nisan tarihleri arasında kullanılmasıyla ilgili yönetmelik 2012 Kasım ayında yayımlanmıştı. Böylece ticari araçların daha güvenli yol tutuş ve frenaja sahip olması sağlandı. Özel otomobiller sahiplerinin de bu doğru uygulamaya dahil olması tüm trafik paydaşları açısından önemli.

KIŞ LASTİKLERİNİN KİMYASAL İÇERİĞİ 00'NİN ALTINDAKİ SICAKLIKLARDA DA LASTİĞİN YUMUŞAK KALMASINI SAĞLADIĞI İÇİN YOLA TUTUNMASI YAZ LASTİKLERİNDEN ÇOK DAHA İYİDİR.

Hafif bir kar yağışında bile ilerleyemeyen, kayan, yolu kapatan ve bu yüzden de trafiği içinden çıkılmaz haline getiren araçları sıkça görüyoruz. Bunun temel sebebi yaz lastikleriyle ilerlemeye çalışmak. Yaz lastiği olarak adlandırılan ve otomobiller 0km’deyken üzerinde bulunan lastikler, hamur karışımlarının kimyasal özellikleri nedeniyle +70'nin altındaki sıcaklıklarda yere tutunma yeteneğini dolayısıyla fren yeteneklerini de kaybetmeye başlar. Sıcaklık 00'nin altına indikçe bu etkiler daha da belirgin hale gelir. Bu durumda araçların yol tutuşları azaldığı gibi fren mesafeleri de uzar. Halbuki kış lastiklerinde durum tamamen farklıdır. Yanağında dağ zirvesi içinde kar tanesi logosu bulunan kış lastikleri, yaz lastiklerinin tersine, hava sıcaklığı +100'nin altına indikçe yere daha iyi tutunmaya başlar. Kış lastiklerinin kimyasal içeriği 00'nin altındaki sıcaklıklarda da lastiğin yumuşak kalmasını sağladığı için yola tutunması yaz lastiklerinden çok daha iyidir. Ayrıca kış lastiklerinin yolla temas eden taban desenleri de yaz lastiklerinden farklıdır. Daha geniş su deşarj kanalları ve buz üzerindeki ince su tabakasını temizleyen ince kanallar, kış lastiklerinin kolayca ayırt edilmesini sağlar. Bu taban yapısı kar ve çamurun lastik dişlerini doldurmasını engeller ve kendini temizler. Ayrıca lastik dönerken kardan bir yastık oluşturduğu için harekete devam edebilir.

Kış lastiklerinin sadece karda işe yaradığı düşüncesi de hatalı. Kimyasal yapısı sayesinde düşük sıcaklıklarda esnek kalabilen kış lastikleri kuru ve soğuk asfalta da daha iyi tutunur. İşte bu nedenlerle kış aylarında en iyi dostumuz kış lastikleridir.

Bu noktada önemli bir de uyarım var. Hava sıcaklığı +100'nin üzerine çıktığı durumlarda kış lastiklerinin yol tutuş ve frenaj yetenekleri azalmaya başlar. Bu nedenle gün içinde hava sıcaklığının yükseldiği durumlarda normalden en azından 10km/s daha yavaş gitmek güvenliğinizi artırır. Otoyoldaysa 20km/s daha yavaş gitmek daha doğru olacaktır. Aman dikkat!

Instagram: @halitbolkan

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *