SONBAHAR RESMEN BİTTİ VE KIŞ MEVSİMİNE ADIM ATTIK. YANİ GELENEKSEL OTOMOBİL VE KIŞ YAZISINI YAZMA ZAMANI. BAYİLERDE 0 KM OTOMOBİL BULUNMADIĞINA VE İKİNCİ EL FİYATLARI DA AŞIRI YÜKSELDİĞİNE GÖRE ELİMİZDEKİNİN DEĞERİNİ BİLMEK GEREKİYOR. YANİ SAHİP OLDUĞUMUZ OTOMOBİLE HER ZAMANKİNDEN DAHA İYİ BAKMAMIZ GEREKEN BİR DÖNEMDEYİZ. O YÜZDEN BU SAYIMIZDA KIŞ BAKIMINDAN BİRAZ BAHSETMEKTE FAYDA GÖRÜYORUM.

Periyodik bakıma az zaman ya da km kaldıysa beklemeyin. Malum, akaryakıt fiyatları da yükseldi, filtreleri, bujileri (benzinli motorlarda), motor yağını yenileyin. Böylece motor daha sağlıklı çalışacak ve yakıt tüketimi de düşecektir.

Kışın en sık rastlanan görüntülerden biri çalışmayan otomobillerdir. Kontağı çevirirsiniz marş dinamosu motoru çok yavaş çevirir ya da hiç çeviremez ve motor çalışmaz. Geçmiş olsun, akünüzün işi bitmiş. Tabii, bir kısa devre akünüzü boşaltmıyorsa. Bu kötü tecrübeyi yaşamamak için yetkili ya da güvenilir bir servise gidip akünüzün durumunu kontrol ettirin. Gerekirse yenileyin. Akü yenilemenin maliyeti çalışmayan bir motor ve sonrasındaki maliyetlerden daha düşüktür. Aküler genelde 3 ya da 4 yıldan sonra sorun çıkarmaya başlar.

Periyodik bakıma az zaman ya da km kaldıysa beklemeyin. Malum, akaryakıt fiyatları da yükseldi, filtreleri, bujileri (benzinli motorlarda), motor yağını yenileyin. Böylece motor daha sağlıklı çalışacak ve yakıt tüketimi de düşecektir. Bu kontrol sırasında fren sistemi, V kayışları ve debriyaj da kontrol edilmeli.

Yazın motor soğutma sıvısı kaynayıp yolda kalmış araçlarla karşılaşırız. Sanmayın ki kışın olmaz! Mutlaka soğutma sıvısını kontrol ettirin, gerekiyorsa yenileyin. Tabii, termostatı da kontrol ettirin. Sürekli açık kalan termostat nedeniyle motor geç ısınacağı için yakıt tüketimi arttığı gibi aracı ısıtmak da daha uzun zaman alır. Termostat kapalı kalırsa durum motorun kullanılmaz hale gelmesine kadar gidebilir.

Güvenli sürüşün en önemli kurallarından biri “Gör ve görül” prensibidir. Sileceklerinizi yenileyin, yanmayan bir aydınlatma elemanı varsa değiştirtin. Far ayarınızı yaptırmayı da ihmal etmeyin. Sonuçta kış mevsiminde farlara daha fazla iş düşüyor.

Klimanın tek görevi yazın sizi serinletmek değildir. Camlarda oluşan buğuyu çözmenin en kolay yolu klimayı çalıştırmaktır. Klimanızı kontrol ettirin, gazı eksikse tamamlatın, polen filtrenizi değiştirtin.

Gelelim lastiklere. Aracınızı kullandığınız saatlerde hava sıcaklığı 70 derecenin altına iniyorsa, özellikle de 00 derece civarına ya da altına iniyorsa mutlaka kış lastiği ya da yanağında kış lastiği olarak kabul gördüğünü gösteren 3 dağ zirveli kar tanesi logosu bulunan 4 mevsim lastiklerinden alın. Yüksek bir maliyet gibi görünmekle birlikte bu tip lastikler özellikle 00 derece civarındaki ve altındaki sıcaklıklarda, karlı zeminlerde size yaz lastiklerinden daha fazla güvenlik rezervi sunacaktır. Üstelik mevsime göre değişimli kullanacağınız için 60-70 bin km ya da 3 yıllık kullanımda kendini amorti edecektir. Zaten olası bir kazanın maliyeti daha da yüksek olacaktır.

Hepimiz için keyifli bir kış mevsimi olmasını dilerim, nasıl olacaksa artık!

Instagram: @halitbolkan 

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *