Merhaba sevgili Grey Okurları;
Nisan ayına girmek, o güzel huzur veren aralıksız yağmurları yaşamak bize artık yaz aylarının geldiğini gösteriyor. Yaz ayları demişken sabırlı sabırsız, bilinçli bilinçsiz her kesimin yaş fark etmeksizin spora başladığı günlerin geldiğini de bize mesleki tecrübelerimiz defalarca söylüyor. Umarım hayatına sporu yaşam biçimi olarak sokabilenler için spor; sağlık ve huzur vermeye devam eder. Aramıza yeni katılanlar için de sporun kalıcı olduğu fiziksel gelişimlerinin hep devam ettiği bir dönemin başlangıcı olur.
Yukarıda yazdığım gibi aramızda sporla yeni tanışacak olanlar, sporu yaşam tarzı haline getirmiş olanlar ya da sporun herhangi bir branşında profesyonel olarak hayatına devam eden spora gönül vermiş birçok dost vardır. Nisan ayını yaşarken tüm Grey okurlarının 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı en içten cümlelerimle kutluyorum.
Ayrıca nisan ayında dünyanın ve yaşam hakkının evrensel olduğunu bizlere hatırlatan özel bir günden daha bahsetmek istiyorum. 2 Nisan Dünya Otizmliler Günü’nü de unutmamamız gerektiğini belirterek tüm otizm sendromuyla aramızda yaşayan ağabey, abla, kardeş, büyük, küçük... Tüm insanlarımızın hayatlarını kolaylaştırmak adına çok şeyler yapabileceğimizi hatırlatarak onların da özel günlerini en huzur veren içten cümlelerimle kutluyorum...
Spora başlama sezonunun açıldığından bahsederek konumuza giriş yapmıştık. Bu ay siz değerli okurlarımıza fitness, welness ya da aklınıza gelecek tüm salon sporları mantalitesinin nasıl başladığından, kimin öncü olduğundan ve nasıl durdurulamaz bir hale geldiğinden bahsedelim. Uzun ama güzel bir yazı olacak. Haydi, kahvelerinizi çaylarınızı alıp okumaya başlayın.
Sevgili arkadaşlar ister vücut geliştirme ister fitness ister wellness... Şu an çok ayrı uçlarda olsalar da vücudumuzu geliştirmenin ya da değiştirmenin çıkış noktası Eugen Sandow'dur diyebiliriz. Mr. Sandow'un ismi bodybuilder olarak geçse de kendisi hayalperest ve vazgeçmez bir karaktere sahipti. Yunan heykellerinin vücut ölçülerini ideal beden ölçüsü olarak baz almış olup kendisini o kusursuzluğa getirmek için çalışmalarını yapmıştır. Mr. Sandow bir ölçü belirleyip vücudunu şekillendiren ilk kişi olarak tarihe geçmiştir ve bunun üzerine bir de kitap yazmıştır. Sandow'un başlattığı bu akım kadın - erkek herkeste vücut değiştirmeye ve şekillendirmeye merak uyandırmış olup 1900’lerde insanların ilgisini çekmeye başlamıştır. Tabii ki o günlerde amaç sağlıklı kalmak değildi fakat 2021 günlerini yaşadığımız bugünlerde dünyamız gelişir ve değişirken teknoloji ile birlikte yavaşlayan hayatlarımızda yaşayan bir organizma olan vücudumuza gerekli önemi göstermemekteyiz. Maddi kaygılar, yoğun iş saatleri ve birçok sorun... Dünya Sağlık Örgütü’nün "Fiziksel Aktivite" raporunun verilerine göre her yıl 3 milyon 200 bin kişi hareketsizlik yüzünden ölüyor ve bu rakam her geçen gün artmaya devam ediyor. O zaman hiç zamanı olmayan, işten kendine vakit ayıramayan, ailesini bile zar zor görmeyi başaran biz insanlar ne yapacağız? Bahanemiz yok, yaşamak için düzenli spor yapmalıyız! Amerika Fitness Federasyonu
(FFA) 2000'lerden sonra yayınladığı yazılarında "haftada 3 gün 30 dakika" diyerek dünya insanlarını spora teşvik etmektedir.
Önceki yazılarımda fitness, atletik performans ve fiziksel ve mental sağlık bağlantılarının olduğu alt başlıklardan bahsedeceğimi söylemiştim. Kısa bir özet geçmek gerekirse fitness nedir, sağlık için neden önemli diyerek başlamak istiyorum. Fitness, kelime anlamı olarak sağlıklı ve her zaman formda olmak anlamı taşımaktadır. Tek başına düşünülemeyecek birçok egzersize, vücut açılarına, alet ve aparatlara dayalı bir spordur. Diğer sporlardan farklı olarak bütün kasların tek tek aletli ya da aletsiz çalıştırılmasıyla vücudun sıkılaştırılması ve güçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Aslına bakarsak bütün spor dallarında fitness yaparken kullanılan egzersizler yer alır ya da herhangi bir spor dalına özel bir egzersiz fitness branşında da yer alabilir. Önemli nokta şudur: Her spor dalında vücutta ağırlıklı kullanılan kas grupları vardır. Bu kas gruplarına kondisyon kazandırılması için yapılan egzersizlerin pek çoğu fitness egzersizleri olarak da kullanılmaktadır.
Kişiye, yaşa, sağlık durumuna, amaca, genetik faktörlere hatta yaşanılan bölgeye kadar antrenman programları farklılık göstermektedir. Fitness branşında kesin bir antrenman standardından söz edilemez. Yukarıda bahsettiğim gibi her yaşın, her hayat tarzının ve vücut tipinin birbirinden farklı olarak bir uzman tarafından takip edilen özel bir antrenman programı olmalıdır.
Bu spor belirli kalıp ve hedefleri olmadığından dolayı bir uzman kontrolünde olarak her yaşta yapılabilir. Fitness üzerine yapılacak olan antrenmanda öncelik sağlık olduğu sürece 12 yaşından 75 yaşına kadar yapılmasında sakınca yoktur. Daha analitik anlatmak gerekirse fitnessın vücut geliştirmeden iki farkı bulunur: Öncelikle fitness gelişmek için değil, zinde olup sağlıklı kalabilmek için yapılır. (Fakat mental sağlık için biraz görsel gelişme görmek kişide daha çok teşvik yaratabilir.) Ayrıca bir fitness antrenmanında kardiyovasküler çalışma (koşmak, tırmanmak, ip atlamak ve pedal çevirmek gibi sizi nefes nefese bırakacak kalori harcatan ve zindelik sağlayıcı egzersizler) ağırlık çalışması ile birlikte yapılır. Bu nedenle kaslar fazla büyümeyebilir, sıkılaşır ve estetik bir görünüm alır. Tabii ki fitness antrenmanları içinde de kas hipertrofisi (büyümesi) vardır. Kas büyümesi ile birlikte dayanıklılığı, esnekliği ve lif tipleri olumsuz etkilenmediği sürece fitness ucu açık kocaman bir deryadır. Fitness, fitness üzerine beslenme, dönemsel fitness antrenmanları, kardiyovasküler gelişim vs...
Bu deryanın içinde Grey’de bana ayrılan bu sayfalarda sizlere bilgi vermeye devam ederken hem güncel trendlerden hem sağlık bilgisinden hem de ihtiyaçlardan bahsederken sizin sorularınıza cevap vermeye ve eksik olan konularda bilimsel makale ve kanunlarla sizlere karşılık vermeye çalışacağım. Eğer merak ettikleriniz varsa Grey’in resmi iletişim platformlarından bana ulaşabilirsiniz.
Bahar aylarının huzurunu çıkarırken tüm Grey okurlarına spor dolu bir ay diliyorum. Yeni ayda görüşmek üzere, hoşça kalın.
Instagram: @tlghn
Kaleminize sağlık, harika bir yazı.