Hashimoto hastalığında; kişilerin tiroid bezleri kendi bağışıklık sistemlerinin ürettiği antikorlar tarafından saldırı altındadır. Bu durumun sonucu olarak tiroid bezleri hasar alabilir. Vücuttaki hemen hemen her hücreyi etkileyen hormonların salgılanmasından görevli olan yapı tiroit bezi olarak adlandırılmaktadır.
Bu yapı, hormonlar aracılığıyla vücudun metabolik süreçlerini etkilemekte ve vücudun enerjiyi kullanma şeklini düzenlemektedir. Bu hastalık uzun süre fark edilmeyebilir. Hastalığın seyrinde tiroid bezi aşırı tahrip olabilir ve hipotiroidi gelişirse aşağıdaki semptomlara yol açabilir. Bazen hipotiroidi de hiçbir semptom olmayabilir, onun için bu hastaların düzenli aralıklarla doktor kontrolünde tiroid fonksiyonları için tahlil yaptırması önemlidir
BELİRTİLERİ
> Yorgunluk ve uyku hali ve/veya güçsüzlük
> Soğuğa tahammülsüzlük ve çok üşüme
> Konsantrasyon veya düşünme zorluğu
> Depresyon
> Kilo alma
> Boyunda genişleme veya guatr varlığı ve hastalığın daha ileri evresinde tiroid bezinde küçülme veya büzüşme
> Adet düzensizlikleri
> Kabızlık
> Eklem veya kas ağrıları
> Saç dökülmesi
> Ciltte kuruluk
> Kırılgan tırnaklar
> Ödem
HASHİMOTO HASTASININ BESLENMESİ NASIL OLMALIDIR?
Hashimoto hastalığı, bağışıklık sisteminin bozukluğu sonucu ortaya çıkan tiroit bezi iltihabıdır. Hashimoto hastalığı, otoimmün bir hastalıktır. Otoimmün bir hastalık olması nedeniyle haşimato hastalığında; bağırsak florasının sağlığı önemlidir. Bu nedenle beslenme düzeninden bağışıklık uyaranlarını beslenmenizden çıkarmak hastalığın seyrini olumlu etkileyebilir.
Hashimoto Tiroidinde Beslenme ve Hashimoto Hastalığı İçin En İyi Diyet
Sağlıklı ve fonksiyonel bir tiroidi korumak için düzenli olarak tüketmeniz gereken spesifik mineraller vardır. Bu mineraller; iyot, selenyum, çinko. Bu mineralleri optimize eden bir diyet, genel bir iyileşme planı için hayati önem taşır.
İyot
Diyetinizde iyotun yeterli olması önemlidir. Çok az iyot bazı insanlarda guatrlara neden olabilir. Çok fazla iyot hipotiroidizmi daha da kötüleştirebilir. İyot, tiroid hormonu üretimi için hayati önem taşır.
İyot tüketiminize uzmanın gözetimi altında karar verilmelidir, iyottan zengin besinler;
> Deniz ürünleri
> Himalaya tuzu
> Süt ürünleri
> Yumurta
> Kuru erik
Selenyum
Bir çalışmada selenyum tedavisinin, ister tek başına isterse levotiroksin ile birlikte kullanıldığında Hashimoto tiroiditi olanlar için etkili olduğu bulunmuştur. Başka bir çalışma, selenyum takviyesi alan hastalıkla yaşayan insanların tiroide saldıran antikor sayısında bir azalma olduğunu göstermiştir. Selenyum bakımından zengin besinler şunları içerir; Selenyum özellikle ton balığı ve somon balığı başta olmak üzere balık, yumurta, fındık, ceviz, badem, Antep fıstığı, yer fıstığı tavuk ve hindi etlerinde bulunur. Vücut çok fazla selenyum alırsa, vücudun dokularında kronik yüksek dozlar birikebilir ve toksisiteye yol açabilir. Bu nedenle takviye alınacaksa uzman kontrolünde alınmalıdır.
Çinko
Çinko, tiroid hormonu üretmek için kullanılan önemli bir elementtir. Yapılan bir araştırma, çinko takviyesi almanın guatrlı kişilerde tiroid hormon düzeylerini artırdığını gösterdi. Diyetinize daha fazla çinko eklemek istiyorsanız, aşağıdaki gıdalar mükemmel kaynaklardır:
> Sığır eti
> Tavuk, hindi
> Mantar
> Mercimek ve fasulye gibi baklagiller
> Kabak çekirdeği
Ek olarak, bazı diyetlerin Hashimoto hastalığı olan insanlar için yararlı olduğu düşünülmektedir; Paleo diyeti ve Glutensiz diyet.
Otoimmün bir hastalık olması nedeniyle hashimoto hastalığında; bağırsak florasının sağlığı önemlidir.
Paleo Diyeti
Paleo diyeti Hashimoto hastalığı için oldukça etkili bir diyettir. Otoimmün reaksiyonu tetikleyebilecek tahıllar, süt ve süt ürünleri, ayçiçeği, kanola, mısır özü gibi bazı yağları, süt ve süt ürünlerini, kurubaklagilleri, patates ve şeker içeren besinleri tamamen beslenmeden çıkarır. Paleo diyetinde birçok besin kısıtlandığı için ‘EĞER UYGULANACAKSA’ mutlaka bir uzman kontrolünde uygun görüldüğü sürece uygulanmalıdır.
Glutensiz Diyet
Gluten içeren gıdalar Hashimoto hastalığının nedeni olmasa da, bazı insanlar için gluten içeren besinler otoimmün bir yanıtı tetikleyebilir. Bu iltihap ve doku tahribatı ile sonuçlanır. Gluten birçok tahıl ürünün bir bileşenidir. Hashimoto hastalığı ile yaşıyorsanız, belli bir süre glutensiz diyet deneyebilir ve semptomlarınızı iyileştirip iyileştirmediğini görebilirsiniz. Omega 3 yağ asitleri tiroid hormonlarını düzene soktuğu için, beslenmede çok önemlidir. Mutlaka yer verilmelidir. Haftada 2 gün balık tüketilebilir. Takviye olarak eklenebilir. Guatrojen içeren brokoli, lahana, turp gibi besinlerden uzak durulmalıdır. Metabolizma hızında yavaşlama olduğu için günde 2 kupa yeşil çay tüketilebilir.
Instagram: @dytoznurbircan
0 Yorum