Bereketli Anadolu topraklarına göç eden nesiller, toprağı işleyen hamaratlı eller ve göç ederken yanlarında getirdikleri nimetler her birimizin köklerine can suyu niteliğinde düşündüğümüzde. Bizler, toprağın nimetlerini ve değerini bilen geçmiş nesillerin, metropol çocuklarıyız. Atalarımız, dedelerimiz toprağa ekmek olarak bakan ve bunun için göç eden, göç ettiği yerle kendisi arasında bağ kuran, başını göğe kaldıran, sırtını ağaca yaslayan nesiller değiller miydi?
"GÖÇ OLMASAYDI ÇEŞİT OLMAZDI" DEMEK EN DOĞRU TESPİT. VAR OLMA SERÜVENİNDE İNSANLIK, GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE HALA SON SÜRAT GÖÇ EDİYOR.
Dünyanın bambaşka bir yerinde geçmişi bulunan ve şu an bizim topraklarımızda yetişen binlerce ürünün coğrafi serüvenidir göç. Yer değiştirmiş ve değiştirdiği yere entegre olmuş insanoğlunun, yaşam mücadelesinde en gerçekçi etmen hem de... "Göç olmasaydı çeşit olmazdı." demek en doğru tespit. Var olma serüveninde insanlık, geçmişten günümüze hala son sürat göç ediyor. Her gün yeni ürünler, yeni lezzetler, yeni keşiflerle tanışıyoruz. Son 10 yıl içerisinde, tanıştığınız yeni sebze ve meyvelerin isimlerini veya lezzetlerini hiç düşündünüz mü? Dünyanın bambaşka bir tarafından gelen bir peynirin, göç ederek sofralarımıza kadar gelmesi ruhunuzu hiç okşamadı mı? Kültürün ve yemeğin koordinasyonunun, gündelik hayatımıza işlemiş olmasının en net nedenlerinden biri olarak gördüğümüz yer değiştirme ve göç dünya gastronomi tarihinin mihenk taşlarından biridir.
Göç ederek dünyayı gezen ve bir çoğumuzun vazgeçilmezi olan hamburgerden bahsetmek istiyorum. Dünyanın bir ucunda, bir gereksinimden yola çıkan ve bir çığ gibi yayılan, her birimizin anılar ve hatıralar biriktirdiği, tekniğini bildiğinizde etrafınızdakileri şaşırtacak, güzel bir burgerin yerini hiçbir şey dolduramaz.
Göçebe yaşayan Tatarların, uzun yola giderken at ile eğerlerinin arasına koydukları birkaç parça kırmızı etin, sürtünme ve sıcaklık etkisiyle daha kolay yenilebilir bir hale gelmesi ile başlıyor hamburgerimizin göç hikayesi. İçerisine eklenen baharat ve lezzetlendiricilerle Tatar bifteği adını alır; fakat bilinmediği için kimse Tatar bifteğinden haberdar olamaz.
Alman bir tüccarın, bunu Hamburg’a kadar götürerek “Hamburg Bifteği” olarak pazarlamasıyla da serüven bambaşka bir yol alır ve hikayesini bizlere kadar getirir.
İyi bir hamburgerin, tarihsel sürecine ışık tutan Tatarlıları ve bizi bu göç hikayesiyle tanıştıran Hamburglu amcayı selamlarken, iyi hamburger yapmanın püf noktalarından bahsetmemek tabii ki olmaz. Evde iyi hamburger yapacaksanız ihtiyacınız olan şeyler: Döküm bir tava, iyi bir kasap, tuz/karabiber ve soğan.
Geçen sayımızda tarifini ilettiğim leziz ekmeği, hamburger yapımında muhakkak deneyin. Denemeye fırsatınız yoksa uğrayın ve ben hediye edeyim. Sonrasındaki her şey sizin maharetiniz ve el emeğiniz...
3 KİŞİLİK HAMBURGER KÖFTESİ
- 400gr dana kaburga veya dana döş
- 150gr kuzu boşluk - 5gr tuz
- 3gr karabiber
- 1/4 kuru soğan
BOLCA SEVGi ÇOKÇA EMEK MUTLU YEMEK
Kasabınızdan 400gr dana yağlı kaburgayı ve kuzu boşluğu tek çekim ve iri ayna ile olacağını söyleyerek çektirin.
Kuru soğanı rendenizin iri tarafıyla rendeleyip soğan suyunu temiz bir tülbent yardımıyla süzün.
Soğanı ve kıymaları bir karıştırma kabına alın.
Tuz ve karabiberi ilave edin ve homojen bir yapıya gelene kadar yoğurun.
120 ile 150gr arasında bezelere ayırın.
Ortalama 2 ila 3 saat boyunca buzdolabında dinlendirin.
Kızdırdığınız tavanızda, bezelerinizin her iki tarafını eşit biçimlerde pişirin.
Bolca sevgi, çokça emek ve mutluluğu ilave edin.
Hamburger ekmeğinin arasına, spesiyallerinizi ilave ederek butik ve ev yapımı burgerinizi afiyetle yiyin.
Instagram: @chefaysegul
0 Yorum