Giyinme odası tüm kıyafetlerinizi toparlayan, hepsini niteliğine uygun olarak depolama alanı sunan ve hatta evinizdeki fazlalıkları toplayacak kadar kullanışlı olmalıdır. Artan ihtiyaçlara cevap vermek için odanızı yeniliklere açık olarak tasarlamalısınız. Peki, böyle bir giyinme odası tasarlarken nelere dikkat edilmeli, ideal bir giyinme odası nasıl olmalıdır?
İHTİYAÇ BELİRLEME
Evde bir giyinme odası nasıl olmalı sorusunun cevabı öncelikle kişisel istekler doğrultusunda cevaplanmalı. Yani ne kadar kıyafet, ayakkabı ve aksesuarınız var, giyinme odası kaç kişi için kurgulanacak ve ne sıklıkta kullanılacak gibi maddeler ile işe başlanmalı. Eğer tek kişi için kurgulanacaksa kıyafetler cinslerine göre kategorize edilmeli. Eğer bir çift içinse her birey için ayrı alan kurgulanıp kendi içinde cinslerine göre ayrılmalı. Yani iki kişinin ayakkabıları ve aksesuarları birleşmemeli.
İki kişinin aynı anda odayı kullanacağı anlar için sirkülasyonu kolaylaştırmak gerekir. Giyinme odası için büyük alanlardan ziyade iyi planlanmış bir alana ihtiyaç duyarsınız.
Askı alanı, çekmece ve açık raf sayılarını; kıyafet ve aksesuarların konumlandırılmasını rahatça ulaşabileceğiniz biçimde planlamalısınız.
ZEVKE GÖRE SEÇİM
Hangi tarzda bir giyinme odası sizi daha mutlu ederdi? Modern, klasik, şık, sade... Sizin zevkiniz, giyinme odanızın kimliğini belirler. Sevdiğiniz bir tarzı seçin ve buna uygun bir atmosfer yaratın. Odanın tasarım bütünlüğü olması, karmaşadan uzak olması, giyim tarzınıza odaklanmanız açısından size olumlu olarak yansıyacaktır.
Malzeme ve renk seçimleri tamamen sizin zevkinize bağlı. Açık tonlardaki malzemelerin alanı daha ferah göstereceğini aklınızda bulundurarak dilediğiniz malzeme ve renkte seçim yapın. Cam ya da şeffaf pleksi kapak seçimi yaparsanız, kapakların içinde ne olduğunu görerek seçim yapabilirsiniz.
Açık renkler ile odanın ferah olmasını sağlayabilir, koyu renkler ile derinlik katabilirsiniz. Farklı renk kombinasyonları ile giyinme odanızın özgün olmasını sağlayabilirsiniz.
RAYLI MI KAPAKLI MI?
Raylı ya da kapaklı ve açık bölümlü opsiyonlar mevcut. Aslına bakarsanız dolap anlamında sınırsız seçenek söz konusu. Alan geniş ve müsaitse tamamen kapaklı bir model ile her şeyi gizli ve düzenli tutabilirsiniz. Raylı kapıya sahip modellerin dar alanlarda büyük avantaj olduğunu söylemeliyiz.
Şifonyer ve buna benzer türden çekmeceler bu depolama alanı için son derece yararlı ürünlerdir. Aksesuarları türlerine göre çekmecelere bölmek hem derli toplu durmalarını sağlayacak hem de gerektiği zaman bulunmalarını kolaylaştıracaktır.
Dolap tasarımınız için de mutlaka hem askı hem çekmece hem de raf düzeni olmasına dikkat edin. Her giysinin farklı bir depolama alana ihtiyacı vardır. Kazak, pantolon gibi askıda durmaması gereken giysiler raflarda tutulabilir. Giysileri türlerine göre ayırarak yerleştirirseniz kolayca bulabilirsiniz. Raflarınızı giysi koymak için kullanabileceğiniz gibi kutu koymak için de kullanabilirsiniz.
KOLTUK YA DA PUF
Giyinme odası denilince akla ilk gelen dolaplar ve daha çok eşyadır. Ancak bu kadar kalabalığın içinde size soluklanacak, ufak da olsa bir yer gereklidir. Aynı zamanda ayakkabılarınızı giyerken oturmak da çok daha kolay ve güvenlidir. Giyinme odasının ortasına bir puf koyabilirsiniz. Dilerseniz kullanılmayan bir köşeye ya da cam önü gibi bir yere berjer koyabilirsiniz.
DOĞRU AYDINLATMA
Evin diğer bölümlerinde olduğu gibi giyinme odalarının aydınlatması da çok önemlidir.
Dört duvarı dolaplarla kaplı bir alan oldukça karanlık ve kasvetli olabilir. Bir de geniş ve derin dolapların içinin ne kadar karanlık olacağını unutmayın. Renkleri doğru ayırt etmek, elbiselerdeki kusurları görmek için aydınlatma çok önemlidir.
MEVSİMSEL DÜZEN
Mevsimsel olarak uzun süre kullanmayacağınız şeyler için mutlaka kapalı depolama alanlarınız olsun. Bu alanlara sürekli ulaşım gerekliliği olmadığı için üst kısımları kullanabilir. Böylece, alt bölümlerde daha geniş dolap alanına sahip olursunuz.
Giyinme odasında; işlevsel bir alan yaratabilmek için ergonomi düşünülerek raf yükseklikleri ulaşabileceğiniz seviyeye göre ayarlanmalıdır. Ayrıca raflara koyacağınız ürünleri düşünerek bunların boyutlarına göre raf yükseklik ve derinliklerini ayarlamalısınız. Bunları değerlendirerek konumlandırmak size rahat bir kullanım alanı sağlayacaktır.
Çok fazla ulaşılamayan yukarı bölümleri depo olarak değerlendirebilir veya çekmeli raylı askı sistemiyle ulaşılabilir hale getirebilirsiniz. Yine kullanımı çok rahat olmayan, en alt kısımları depo olarak değerlendirebilir veya askı olarak kullanıp rahatça ulaşılır bir seviyede tutabilirsiniz.
FARKLI İHTİYAÇLAR
Giyinme odaları, her ne kadar isimleri giyinmek üzerine şekillenmiş olsa da asıl olarak kıyafet depolama odalarıdır. Giyinme ve soyunma ihtiyacımıza günde birkaç dakika cevap veriyor olsalar da depolama ihtiyacımıza yılın her günü aralıksız olarak yanıt verirler. Bu yüzden giyinme odamızı düzenli bir depolama alanı olarak ele almalıyız.
Giyinme odasının ortasına bir puf koyabilirsiniz. Dilerseniz kullanılmayan bir köşeye ya da cam önü gibi bir yere berjer koyabilirsiniz.
Dolaplarınızın içine, kapağı açtığınız zaman yanan küçük led lambalar yerleştirebilirsiniz. Odanın ortasında tek bir aydınlatma gölgelere sebep olacağından odanın pek çok yerine küçük aydınlatmalar yaptırmalısınız. Giyinme odalarında makyaj için de kendinize küçük bir alan ayırmak isteyebilirsiniz. Bu alanda iyi bir görüş çok önemlidir. Kusursuz bir şekilde makyaj yapmak için makyaj aynanızın etrafında iyi bir aydınlatma tercih edebilirsiniz.
Gün ışığı etkisi yaratan sarı tonlarında ampuller, doğru noktalardan spotlar, gereksiz yere gölge düşürmeyecek bir aydınlatma tasarımı yapılmalıdır.
AYNALAR OLMAZSA OLMAZ
Giysi odalarının, hiç şüphesiz olmazsa olmazı boy aynalarıdır. Giyindiğinizde mümkün olduğunca kendinizi baştan aşağı görmeniz gerekmektedir. Ancak seçtiğiniz aynanın sizi olduğunuz gibi gösterdiğine mutlaka emin olmalısınız. Bazı aynalar yapısı nedeni ile sizi olduğunuzdan kilolu gösterebilmektedir. Aynanızın yapısına dikkat ettikten sonra kendinizi tek seferde görmeye de özen göstermelisiniz. Ayna soyunma odalarında her ne kadar sadece kıyafetinizi analiz etmeniz için faydalı gibi görünüyor olsa da aynı zamanda genişlik ve ferahlık hissi yaşamanızı da sağlamaktadır.
Boy aynasının yanı sıra küçük aynalar da giyinme odasında çok kullanışlı olacaktır. Mesela, makyaj masanızda nesneleri büyük gösteren bir aynaya mutlaka yer vermelisiniz. Böylece makyajınızı daha yakından yapma fırsatı yakalayabilirsiniz.
AYAKKABI RAFLARI
Giyinme odalarından, baştan ayağa giyinerek çıkmanız mümkündür. Ancak maalesef, ayakkabılar diğer kıyafetler kadar kolay saklanamazlar. Asla üst üste gelmemeli ve hepsine bireysel muamele etmelisiniz. Bu yüzden ayakkabılar için ayrı raflar yaptırmak gerekir. Hatta mümkünse ayakkabı raflarınızı açık raf olarak tasarlamalısınız çünkü ayakkabı dolabının koku yapma ihtimali olabilir. Açık raflar; hem ayakkabılarınızın şık görünmesini sağlar hem de hava alan ayakkabılar daha sağlıklı olur.
Ayakkabı raflarınızla çanta dolabınızı birbirine yakın olarak konumlandırabilirsiniz. Böylece, seçim yapmak çok daha kolay olacaktır.
Giyinmek için ayrı bir oda olmasa da bu tarz bir çözüm önerisiyle yatak odası içerisinde giyinme alanı oluşturabilirsiniz.
Sağlıkla ve sevgi ile kalın...
Instagram: @rustyhomeinteriors
İletişim: subasmuharrem@gmail.com
0 Yorum