Sevgili Grey Okuyucuları, yılın ikinci ayına da merhaba dediğimize göre 2021’e iyice alıştık demektir. Pandemi nedeniyle evlere iyice kapandığımız şu günlerde hepimizin daha çok yaptığı bir eylem var: Düşünmek.

Düşünmek, çoğu zaman rahatlatıcı bir eylem olsa da fazla düşündüğümüz zaman devrelerimiz hafiften yanabiliyor ya da düşünmememiz gereken şeyleri düşünüyoruz. Mesela başkalarını, başkalarının iyiliklerini... Bu ay da yaşadığı şehirdeki insanların içsel uyanmaları için çabalayan ve bunu yaptığı için bir grup insan tarafından yargılanan 70 yaşındaki Sokrates’i, Sokrates’in Savunması ile inceleyeceğiz.

Gencini, ihtiyarını ne bedenlere, ne paraya; ancak ruhun mükemmelleştirilmesine önem vermeye ikna etmek üzere çevrenizde dolaşıp durmaktan başka hiçbir şey yapmadım.

Batı felsefesinin babası olarak kabul edilen Sokrates’in “Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir.” sözü illaki kulağınıza gelmiştir. Kendisi oldukça esrarengiz biridir. Kayıtlı hiçbir eseri bulunmamaktadır. O zaman böyle bir adamın varlığını biz nereden biliyoruz? Sokrates ile ilgili bilgileri, öğrencilerinin onun hakkında yazmış olduğu kitaplardan edinmekteyiz. Sokrates’in Savunması’nı da Sokrates yargılanırken orada bulunan öğrencisi Platon kaleme almıştır. Sokrates’in felsefesinin amacı; gerçekliği ve bilgeliği keşfetmektir. Bilgeliğe ulaşmak, bilge bir insan olmak için hayatındaki her şeyi sorgular. Öğrencilerine de bunu öğütler ve Atina demokrasisi tarafından yargılanmaya başlar.

Gençleri ve çevresindekileri sözleri ile büyülediğini, onlara kötülük ettiğini söyleyen Meletos'a, Sokrates şu şekilde cevap verir: “Demek ki Meletos, iyilerin yanlarındakilere iyilik; kötülerin ise kötülük ettikleri, şu genç yaşında senin yüksek zekânca bilinen bir hakikat olduğu halde, ben bu yaşımda, birlikte yaşamak zorunda olduğum bir kimseyi doğru yoldan ayırırsam ondan bana zarar geleceğini bilmeyecek kadar karanlık ve bilgisizlik içindeyim. Hem de bunu, iddiana göre, bile bile yapıyorum. Meletos, buna ne beni inandırabilirsin ne de başkalarını...” diyerek akılcı cümleleri ile Meletos’un kendisiyle çelişmesini sağlamıştır.

Davadan 30 gün sonra baldıran zehri içirilerek ölüm cezasına çarptırılır. Sürgün imkânı olduğu halde bunun doğru olmayacağına inanır ve zehri içerek ölür.

Kitap, yıllar önce yazılmasına rağmen felsefi bir kitap olduğu için ilk adını duyduğunuzda size son derece ağır ve anlaşılması zor geliyor olabilir; ama kronolojik ilerlemeler, dönemin tarihi hakkında bilgilerle bizi aydınlatan bu kitap, tarihi roman havasında ilerliyor. Antik Yunancadan çevirisini dilimize uyarlayan Erman Gören’ in de bunda katkısı oldukça büyük.

Keyifli okumalar...

“Erdem, bilgi ile aynı şeydir.”

Instagram: @sevoskrc

1 Yorum

  1. Muhteşem bir analiz. Platon'un (Eflatun'un) yazdığı ''Sokrates'in savunması'' isimli kitabı ince analizle, böylesine özetleyen bir yazı henüz okumamıştım. kaleminize sağlık

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *