Merhaba, Ben Veteriner Hekim Merve Dikici. Clinic İzmit Veteriner Kliniği’nin veteriner hekimi ve kurucusuyum. Kocaeli’nde can dostlarıma sağlıklı bir hayat sunabilmek için çalışıyorum.

Grey ailesinde yer alıp sizlere ve can dostlarımıza faydalı olacak bilgiler vermek beni çok mutlu ediyor. Ailemizden biri olan can dostlarımız, çocuklarımız hatta bebeğimiz olan masum hayatlara dokunmak, toplumda farkındalık yaratmak ve bildiklerimizi sizlerle paylaşmak biz veteriner hekimlerin görevlerinden biri.

Özellikle pandemi süreci ile birlikte son bir yıldır artık daha fazla evlerdeyiz. Dolayısıyla can dostlarımızla daha çok ve verimli zaman geçirme imkânı bulduk.

Onların ihtiyaçlarını bu süreç içerisinde daha fazla gözlemledik. Aslında bu süreç, tüm ihtiyaçları mama, su ve sevgi olan bu canlılar gibi bizlerin de ihtiyaçlarının bunlardan ibaret olduğunu fark ettirdi. 

ÖNCE SAĞLIK!

Tabii bunların da sağlanabilmesi için her şeyin başının sağlık olduğunu biliyoruz. Sahiplendiğiniz canlının evinize uğramadan önce bir veteriner hekim muayenesinden geçmesi gerektiğini unutmamalısınız. İlk muayene hem can dostunuzun hem de sizin sağlığınız için çok önemlidir. Hayvandan insana bulaşan hastalıklardan sizlerin korunması için hekiminizden aldığınız bilgiler ile hareket etmelisiniz. Can dostunuzun sağlığı için ise ilk aşılarının günü gününe yapılması ve bu süreç içerisinde gözlemlenmesi önemlidir. İlk muayenesi yapıldıktan sonra eğer sağlık durumu uygunsa parazit mücadelesine ve aşı programına hekiminizin önerdiği gibi başlanmalı. Irkına, yaşına ve tabii ki tekrar tekrar belirteceğim gibi sağlık durumuna göre yine hekiminizin önerdiği mama ve ek gıdalara başlanmalı. Daha sonra ise rutin aşılarına ve kontrollerine aksatmadan gitmelisiniz.

EVCİL HAYVANLARDA BESLENME

Can dostlarımıza vereceğiniz mamanın hekiminizin önerdiği, onun ihtiyaçlarına uygun mama olması önem arz ediyor. Kalori miktarının ayarlanması, glisemik indeks yükseltme derecesi, böbrek, kalp damar, karaciğer enzimlerinin düzenlenmesine yardımcı klinik mamaların kullanımı ile diyetin hekiminiz tarafından düzenlendiğinde daha sonraki yaşları can dostunuz için çok sağlıklı geçecektir.

Steril yani kısırlaştırılmış bir can dostunuz varsa bu söylediklerim sizler için daha önemli. Düşük enerjili klinik mama kullanımı ve rutin kontrollerin önemini sizler de çok iyi biliyorsunuz.

Klinik mama derken kliniklerde bulunan sağlık – tedavi amacı olan her yaşa ve ırka uygun, tamamen güvenilir mamadan bahsediyorum. Tabii ki sağlıklı beslenmenin en önemli şartı tıpkı insanlardaki gibi besin çeşitliliğinin çok olmasıdır. Kuru mamanın yanı sıra yaş mama, vitamin mineral konseptli ek mamalar, maltlar ve probiyotik – prebiyotik kullanımı hayvanın hem sağlığı hem mutluluğu açısından çok faydalıdır. Kediler için tüylerin dışkıyla atılabilmesi için malt kullanımı gerekli. Can dostlarımızın hastalıklardan korunması, sağlıklı gelişimi ve sağlıklı bağırsak florasına sahip olması için temel proteinleri mamadan alacaklardır. Yeteri kadar karbonhidrat ve sağlıklı yağ alıyor olması gerekiyor. Carnivor olarak adlandırılan evcil dostlarımızın bağırsak florasını sağlam oluşturmak hastalıklardan korunması için şart. Onların yaradılışları gereği et tabanlı beslenme stilleri var ve bu programa uymamız imkânsız. Eğer sofradan biraz biraz yemek verirseniz özellikle yavru kedi ve köpekler için sofraya meyil etmeye alışacak ve sizi sofrada boşu boşuna rahatsız edecektir. Bebeklik döneminden itibaren sofradayken hiç kendi yemeğinizden vermezseniz asla sizi rahatsız etmeyecek çünkü oradaki yemeği hiç öğrenmemiş olacaktır. Ona, zaten onun için uygun mama verdiğinizde gerekli olan her şeyi vermiş olacaksınız.

KURU MAMANIN YANI SIRA YAŞ MAMA, VİTAMİN MİNERAL KONSEPTLİ EK MAMALAR, MALTLAR VE PROBİYOTİK PREBİYOTİK KULLANIMI HAYVANIN HEM SAĞLIĞI HEM MUTLULUĞU AÇISINDAN ÇOK FAYDALIDIR.

DİKKAT! ZEHİRLİ!

Ev yemekleri onları doyurmadığı gibi bir faydası olmayan besinlerin yanı sıra istemeden onları zehirleyecek besinleri bile verebiliriz. Çikolata, bazı süt ürünleri, peynir çeşitleri, soğan, sarımsak, meyveler, avokado, maya, üzüm, alkol, kahve, sakız, çiğ yumurta, çiğ et/balık/tavuk, ton balığı, kuşkonmaz, ev/saksı bitkilerinin bir kısmı kedi ve köpeklerde zehirleyici olabilir ve/veya sindirim hastalıklarına yol açabilir.

EVCİL HAYVANLARDA HAREKETSİZLİK

Evcil dostlarımızın pandemi süreci içerisinde bizimle birlikte hareketsiz kalması tabii ki doğalarına aykırı ve sağlıksız bir durum. Örneğin bir köpek sahibi, köpeğinin tüm zorunlu aşılarını ve parazit uygulamalarını düzenli yaptırıyorsa ve köpeğinin önemli bir kronik sağlık problemi yoksa mutlaka egzersizlerini yaptırması gerekir.

SOKAKTAKİ CANLARA MAMA VERİYORSANIZ MAMA KAPLARINA YAŞ MAMA EKLEMEYİ UNUTMAYIN. KIŞ AYLARINDA, SOĞUK HAVALARDA ANCAK YÜKSEK ENERJİLİ YİYECEK YİYEREK KENDİLERİNİ ISITABİLİRLER.

Eğer bir kedi ailesiyseniz durum daha da değişkenlik gösteriyor. Çoğu kedi genelde evden çıkmıyor ve çok az hareket imkanına sahip. Bu grupta yer alan kedilerimizin hareketsizliğe bağlı kilo, kalp – damar ve şeker hastalığı gibi kötü sonuçları olabiliyor. Bu dostlarımızın hareket alanını arttırmak, oyun oynamak ve hekiminiz tarafından diyetlerinin hastalıkları başlamadan düzenlenmesi çok önemli.

ONLARI UNUTMAYALIM

Sokakta kalan canlara bu süreçte eğer mama veriyorsanız mama kaplarına yaş mama eklemeyi unutmayın. Kış aylarında, soğuk havalarda ancak yüksek enerjili yiyecek yiyerek kendilerini ısıtabilirler. Bu sürecin en güzel ve sevindirici yanıysa sokaktaki birçok cana da yeni yuvalar ve aileler kazandırdı. Dileğim, tüm canların ömürlük yuvalarında mutlu ve sağlıklı olmaları.

Instagram: @vetmervedikici

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *