“KADIN VE AİLE” SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA TÜM GÜCÜN BU YAPININ KORUNMASINA VE GELİŞMESİNE HARCANMASI GEREKTİĞİNİ BENİMSEYEN BİR BELEDİYE ANLAYIŞI DOĞRULTUSUNDA BAŞİSKELE BELEDİYE BAŞKANI M. YASİN ÖZLÜ İLE HAYATA GEÇİRDİKLERİ; KA-LE, BAŞKEM VE BAŞKEP PROJELERİNİN DETAYLARINI KONUŞTUK.

Başiskele’deki “kadın” profili hakkında bize bilgi verir misiniz?

Başiskele nüfusunun %57’si kadınlardan oluşmaktadır. Biz yaptığımız programlarda birçok kadın hemşerimizle bir araya geliyoruz. Bu birlikteliklerde kadınların önceliklerine ve taleplerine baktığımızda çoğunun çocukların sosyal alanları, eğitimi ve etkinlikleri oluyor, spor alanları, evde el emeği ürettikleri ürünleri gelire döndürecekleri alternatif hizmetler isteniyor.  Başiskele’de kadınlar kentin baş tacı olduğunun farkında ve bizler de yönetim olarak bu taleplere cevaben projelerimizi tek tek hayata geçiriyoruz.

Başkanım 2022 yılını “Kadın ve Aile” yılı ilan etmişsiniz. Neden Kadın ve Aile yılı?

Bildiğiniz üzere 2021 yılını “Gençlik Yılı” ilan etmiş ve Genc-i Alâ markamız ile birçok gençlik faaliyetimizi bir çatı altında toplayıp, bünyemizde Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü kurarak gerçekleştirdiğimiz birçok proje ile binlerce gence ulaştık. Sonra bu gençlerin mayasında büyük katkısı olan anneler, yani ailelerin üzerine aynı çalışmayı gerçekleştirmek üzere kollarımızı sıvadık.

“Kadın toplumun anasıdır” şiarıyla 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde 2021 yılında yapmış olduğumuz etkinlik ile 2022 yılını “Kadın ve Aile” yılı olarak ilan ettik. Kadın ve Aile’nin ilk iki ve son iki harflerinden de oluşan KA-LE markamızı oluşturduk. Kale ile amacımız toplumun temeli olan kadın ve aileyi kale gibi sağlam temellere oturtmaktır.   

Kadın ve Aile sizin için neden önemli?

Az önce de söylediğim gibi gelecek bizler için çok önemli. Yol yapmaktan, park yapmaktan daha önemli olan bizler için insanlara yapılan yatırımdır. İnsana yatırım meyvesini hemen alacağınız bir araç olmasa da sürdürülebilir ve geleceğin inşasına hizmet eden bir vicdani sorumluluktur. Bir çocuğu, bir aileyi kazanabiliyor olmak benim için çok önemli.

Kadın ve Aile de bu doğrultuda çok önemli. Çünkü; toplumu oluşturan en önemli yapı taşı hiç şüphesiz ailedir. Güçlü bir aile, güçlü bir toplum, bilinçli bir aile bilinçli toplumu var eder. Kadın güçlü olmalıdır, yıkılmamalıdır. Çünkü kadın yıkıldı mı aile yıkılır. Aile yıkıldı mı toplum yıkılır. Çünkü bir toplumun kalesi ailesidir. Ailede sevgi ve güveni inşa edersen temelleri sağlam, sarsılmaz bir yapıya bürünür yani aile bir kaleye dönüşür.

Biz bu sebeple dedik ki; “En değerli kalemiz ailemiz” bir bireyi var eden tüm edinimlerin büyük yüzdesi en temelde aileden başlıyor ve siz ne ekerseniz onu biçiyorsunuz. 2023 yılı ile Türkiye Yüzyılı’nın yarınları bu temeller ile sağlam bir yapı ile gümbür gümbür geliyor inşallah.

Aile Danışma ve Yaşam Merkezi’nden kadınlar ne tür hizmetler alabilir?

Merkezimiz aynı zamanda Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nün de yönetim ofisini kapsıyor ve merkezimiz ücretsiz olarak verilen diyetisyen ve sağlıklı beslenme hizmetinden, çocuk, yetişkin ve ebeveyn terapilerinin gerçekleştiği psikolojik danışmanlık hizmetlerine kadar birçok yapıyı kapsıyor.

Evlilik Okulu, Aile Akademisi, Altın Bilezik gibi birçok modelimiz bu merkez tarafından yönetilerek hizmetlerini planlıyor. “Konumuz Aile” konseptiyle  Türkiye’nin alanında uzman ve duayen şahsiyetlerini halkımızla buluşturan söyleşi, seminer ve programları da gerçekleştiriyoruz.

Yeni evlenen çiftleriniz içinde projeleriniz var sanırım, biraz ondan bahsedebilir miyiz?

Ailenin en temel yapılanması evlilik akdiyle kuruluyor. Her yeterlilik noktasında bir eğitim söz konusuyken bu konuda da neden olmasın, yuva kurmak mühim mesele ve bunun için de evlilik öncesi bir eğitim çok önemli. TÜİK 2021 verilerine bakarsak, evliliklerin ilk 5 yılında boşanma oranı %33.6 olduğunu görüyoruz. Bu rakam bizlere önemli rol veriyor. Bizlerde bu bağlamda yeni evlenmiş veya nişanlı çiftlerimizle düzenli olarak interaktif eğitimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda bu eğitimlerin ücretsiz olmasının yanı sıra bu okulumuza teşvik amaçlı katılımcı çiftlere özel hediyeler de veriyoruz. Gelen nişanlı çiftlere kendi düğün salonlarımızdan %20 indirim  desteği sağlıyoruz. Çekilişler ile yemekten, konaklama ve ev aletlerine kadar da çeşitli sürpriz hediyeler yine bu eğitimler akabinde sahiplerine ulaştırılıyor.

BAŞKEM Mağazasından biraz bahseder misiniz?

BAŞKEM Mağazası, BAŞKEP adıyla önce pazar yerinde bir stant ile başladığımız akabinde kadınların talebiyle Kocaeli’nin en büyük alışveriş merkezlerinden biri olan ve ticari faaliyetini ilçemiz sınırları içerisinde gerçekleştiren Symbol AVM’de oldukça şık konforlu bir mağazaya çevirdiğimiz bir sosyal sorumluluk projemiz.

İlçemizde kendi emekleriyle evlerinde üretim yapan kadınlar bu ürünleri bizlere düzenli olarak gönderiyor ve satışlardan da edindikleri gelirleri hemen o ay içerisinde alabiliyorlar ve elbette belediyemiz bundan hiçbir kâr veya kazanç sağlamıyor. Satışlardan elde edilen tüm kazançlar yine ilçemizin hamarat kadınlarına teslim ediliyor. Dekorasyon ürünlerinden, tekstil ürünlerine, hediyelik eşyalardan, el sanatı birçok ürüne kadar çeşit çeşit yüzlerce ürünün alım ve satışı buradan gerçekleştiriliyor.

Aile Akademisi nasıl bir eğitim içeriğinden oluşuyor?

Aile dinamik bir yapı, nasıl ki bir çocuk doğup büyüyüp gelişiyorsa bazı süreçlerden geçiyorsa aile de aynı şekilde bu süreçlerden geçiyor. Ve tüm bu süreçlerde aile içerisindeki her bireyin aslında diğeri ile iletişim kurarken zorlandığı tıkandığı noktalar olabiliyor. İşte biz de bu noktalarda Aile akademisi ile vatandaşlarımızın yanındayız.

Ergenle iletişimin püf noktalarından tutun, akran zorbalığına, çocuklarda dikkat eksikliğinden, aile içi rollere hatta yaşlılarla iletişime kadar geniş bir yelpazede içerikten oluşuyor.

Eğitimlerimiz konusunda uzman eğitmenler aracılığıyla kadınlar ile çalışılan hizmet merkezlerimizle birçok kişiye ulaşmaktadır. Bu eğitimlerimiz aynı zamanda soru-cevap şeklinde interaktif ilerlemekte ve katılım sağlayan kadınlar tüm merak ettikleri sorulara da cevaplar bulabilmektedir.

Pastacılık Okulu Başiskele’nin pasta şeflerini yetiştiriyor diyebilir miyiz?

Tabii ki diyebiliriz. Çok yetenekli şefler çıkıyor o mutfaktan. İmkan buldukça ben de gidiyorum. Sağ olsunlar benim de elimi hamura değdirecek atölyeler yapıyorlar. İlk mezunlarını da yakın zamanda verdi, katılımcılarımız ya kendi yerlerini açıyorlar ya da bu konuda istihdam edilmek üzere gerçekten güzel bir eğitim fırsatı buluyorlar. Bu anlamda proje hem istihdama destek sağlıyor hem de kişisel gelişim ve sosyalleşme ortamı oluşturuyor.

Başiskele’nin kadınları çok şanslı… Peki ileride başka bizi hangi projeler bekliyor kadına dair?

Kadınların istediği takdirde her şeyi yapacağı söylenir. Bizim de şiarımız bu KALE markamızla bunu mümkün hale getirmektir. Bir ailenin tüm bireyleriyle sağlıklı bir yaşam sürmesi için sağlam temellerle kuruluyor olması için hangi aşamasında olmamız gerekiyor ise orada varız. Sosyal yaşamdan sağlıklı yaşamı desteklemeye kadar, istihdamdan ekonomik gelir elde edecek imkan ve alanlara kadar, mesleki gelişimden, el beceri ve yetenek kurslarına kadar birçok projemiz ile her noktada varız, var olmaya da devam edeceğiz inşallah.

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *