Bu ayki sayımızda Nutat Çikolata'nın kurucusu olan Burçin Çangal ve Fatih Aysel'i ağırladık. Etkileyici ve ilham veren bu hikayeye ortak olmak istiyorsanız sayfaları çevirmeye bir an önce başlamalısınız. 

Burçin Hanım ve Fatih Bey Grey okurları için bize kendinizden bahseder misiniz?

Merhaba sevgili Grey okurları, ben Burçin Çangal. Ege kıyılarında doğdum. Tam anlamıyla Ege Bölgesine âşık biriyim. 34 yaşındayım. Evli ve 1 çocuk annesiyim. Tipik bir oğlak burcuyum desem doğru olur. Çalışkan, disiplinli ve hırslı biriyimdir. İşletme mezunuyum. 2011 yılında İzmit’e yüksek lisans için geldim. Geçimimi sağlamak için İzmit’te bir işletmede muhasebecilik yaptığım sıralarda şu anki ortağım Fatih Bey ile tanıştım. Doğayla baş başa kalmak, sessizliği dinlemek, yaşamı hissetmek hayatta en keyif aldığım şeyler arasındadır. Şimdi ki hedefim bunu minik oğlumla yapmak ama tabi ki sessizlik pek mümkün olmayacak gibi gözüküyor. (gülüyor). Aktif olmayı, insanlara dokunmayı seven ve hayallerinin peşinden koşarken özgür olmayı isteyen biriyim.

Merhaba değerli Grey okurları, ben Fatih Aysel. Ailecek İzmitliyiz. 45 yaşındayım. Evli ve 2 kız çocuğu babasıyım. Jeoloji Mühendisliği okudum ama onun yerine ticaretle uğraşmayı seçtim. Elektrik ve güvenlik sistemlerine merakı olan biriyim. Duygusal biriyim. Duygusallığı ve analitik düşünceyi birlikte kullanabilen biriyim. Öngörüm yüksektir. Proje üretmeyi severim. İnsanlarla olmayı, kalabalık ortamlara girmeyi sevdiğimden dernek üyeliklerim fazladır. Şu an hali hazırda Kocaeli Pastacılar Odası'nın başkan adayıyım.

   

İzmit’te doğmuş bir marka olan Nutat Çikolata’nın bizlere başlangıç hikâyesinden söz edebilir misiniz?

Burçin Çangal: İkimiz de girişim ruhu yüksek, yeniliğe açık insanlarız, olmayanı bulmayı severiz. Nutat’ın kuruluşu 2013 yılında oldu. Bizim için çok özel ve yeri apayrı. Ne kadar büyürsek büyüyelim bu hikâye her gün aklımızın bir yerinde kalacak. Her şey tamamen hayal kurmak ile başladı. Planlama ve programlama yapamadan ne yapsak, neyi severek yapsak? diye düşündük. Tabii bunları düşünüyoruz ama ortada sermaye yok. Ortağım Fatih Bey ile zor şartlarda bazen tabiri caizse bir ekmeği bölüşerek yedik ama kararımızdan dönmedik. Türkiye’de bir iş kurarken herkes negatif enerji yollar. Eş, dost muhakkak “yok ya olmaz o iş der” ve destek olmak yerine köstek olurlar.

Çikolata malum birçoğumuzun sevdiği ve bizi mutlu eden bir şeydir. Ama kaliteli çikolata özellikle draje çok da ulaşılabilir bir şey değildi. Biz de bunu daha ulaşılabilir kılmak istedik. Hayalimizde ‘her çocuk yiyebilsin’ vardı. Çünkü biz drajeyi çocuklukta eve nikâh şekeri hediye gelirse içinde bulunan kötü badem şekerlerini yiyerek tanıyorduk. Nutat’ı şu an tutarı söylesem dahi inanamayacağınız hatta belki bir ayakkabı fiyatına kurduk. Anladık ki mevzu sermaye değil hayal gücü. Bu süreçte heyecanımızı gören her firma bize destek oldu. İnsanlar paranın bulunabilecek bir şey olduğunu bildikleri için fikirlere daha çok önem veriyor. Daha sonra marketlere minik paketlerde draje paketledik ve stantlara asarak satışa sunduk. İlk gün bir marketle anlaştık, ikinci gün 3 marketle derken oradan topladığımız ödemelerle de 3-5 demeden marketlerde yayılımı gerçekleştirdik.

Hikâyeniz gerçekten etkileyici ve ilham verici. Peki Nutat’ı şu anki büyüklüğüne ulaştıran adımlar nelerdi?

Burçin Çangal: Markette ürünlerimizi tesadüfen gören bir toptancı bizi Trabzon’dan aradı ve böylece ilk bayiliği Karadeniz Bölgesine vermiş olduk. Bu süreç kartopu gibi büyüdü ve Trabzon’un ardından Bursa, Adapazarı, Düzce derken İstanbul Anadolu Yakasından Erzurum’a kadar ürünlerimizi yaydık. Drajeler bölgelerdeki tüm yerel marketlerde satışa sunuldu.

Draje satarak çıktığınız bu yolda, kendi üretiminizi yaparak adınızdan oldukça söz ettiriyorsunuz. Şu anki üretim kapasiteniz nedir?

Burçin Çangal: Biz 2021 yılı itibari ile Nutat’ın gerek marka değerini artırmak gerek ise farklı pazarlarda yer almasını sağlamak amacı ile market kısmını devrettik. Şu an kendi çikolata üretimini kendi yapan, ar-ge ekibi ile farklı reçeteler üreten bir atölye haline dönüştük. Beğendiğimiz tatları -ki bu konuda kendime güvenirim ağız tadım iyidir- satışa sunuyoruz. Üretim kapasitemize gelince elle temperlediğimiz çikolatalarda aylık ortalama 200 kg civarında ürün çıkarabiliyoruz. Ama bu ürünleri genellikle mağazalarımızda ve özel müşterilerimize sunuyoruz. Makineler ile temperlediğimiz daha çok toptan satışlara sunduğumuz ürünlerde aylık 3000 kg ürün çıkarabiliyoruz. Toplam kutu çikolata üretimi kapasitemiz 15.000 adettir. Aynı zamanda Pelit Çikolata bayisi olduğumuz için fazla siparişlerde Pelit Çikolata’dan destek alıyoruz.

Dünyayı etkileyen salgın süreci sizleri nasıl etkiledi? Bu süreç sizlere ne öğretti?

Fatih Aysel: Salgın, oyunun kurallarını değiştirdi. Aslında bu küresel krizde özellikle evlere kapanmalarda marketlerde yoğun gıda talebi oluştu ama bu talep konserve, donuk gıdalar, un, makarna vb. gibi ürünler üzerine oldu. Atıştırmalık ürünler çok elzem değildi. Ama bu kadar hızlı bir talep artışından kaynaklı dünyada yaşanan hammadde sıkıntısı özellikle maliyetler açısından Türkiye çikolata piyasasını da çok etkiledi. Mağazamız aylarca kapalı kaldı. En çok iş yaptığımız bayram dönemlerinde kapanmalardan kaynaklı fabrika satın almaları ile görüşme sağlayamadık. Ama bu süreç bize de öğretti ki e-ticaret diye bir şey var. Toplumun alışkanlıkları değişiyor. Kapımıza market getirebiliyoruz. Değişime ayak uydurmak adına internet sitemizi e-ticaret satış sitesine dönüştürdük. Türkiye’deki gibi yüksek müşteri potansiyeline sahip satış sitelerinde yerimizi aldık. Kargoya uyumlu ürünler geliştirdik. “Kapına çikolata” sloganı ile gerek anneler gününde gerekse bayramda sipariş üzerine kapılara çikolata teslim ettik. Ebeveynlerini ziyarete gidemeyen bizler kapılarına 1 kutu çikolata gönderdik.

Genel olarak ürün çeşitliliğinizden ve sunumlarınızdan bahseder misiniz?

Fatih Aysel: Nutat çikolata olarak draje ve çikolatada değişen gelişen her şeyi takip eder ve bize de uygunsa uygulamaya geçeriz. Drajelerde bademden tutun da leblebiye ve kajuya kadar birçok ürünümüz var.

Çikolatada ise hayal gücünde sınır yok. Zaten klasik olan ürünlerin hepsi mevcut fındıklı fıstıklı vs. ama bu bir tutku işi diyebiliriz. Gece aklıma gelen bir formülü sabah uygulayıp oldu ya da olmadı diyebiliyorum. En son tuzlu karamelli ürün çıkardık ve bence efsane oldu. Acı biberli denedik şimdi sırada zencefilli ve pembe biberliler var. Önümüzdeki süreçte rafine şekersiz vegan gibi ürünlerde çıkaracağız. Müşteri portföyümüz arasında bireysel müşteriler varken kurumsal şirketler, okullar, pastaneler, çiçekçiler, kamu kurum ve kuruluşları gibi yüksek tonajlı ürün talebi olan şirketlerde mevcut. Bu yüzden kutu çikolata birçok boy ve gramajda, küçük hediyelik paketler, şirketlerin kendi markaları ile temin edebilecekleri promosyon tarzı ürünlerimiz mevcut. Rekabet dünyasında yaşadığımızı hepimiz biliyoruz. Bu yüzden de şirketler müşteri ziyaretlerinde kendi markalarının bulunduğu çikolata kutuları ile yer almaktan mutluluk ve gurur duyuyorlar.

İzmit’te marka büyüklüğü bakımından tek çikolata firmasısınız. Bu sizi diğer firmalarla nasıl bir rekabete sokuyor? Bunun sizin için artıları ve eksileri nedir? Pazarı nasıl değerlendirirsiniz?

Fatih Aysel: İzmit’te çikolata satan birçok küçüklü, büyüklü firma mevcuttur. Zaten çoğu bizim müşterimiz. Kendi çapında ufak üretim yapan firmalarda mevcuttur. Bunun yanında al, sat yapan çiçekçiler ve çikolatacılar da var. Herkes kendi bölgesinde bir pazar oluşturmuş. Karamürsel’de bulunan birinin İzmit’teki müşteriyi ya da daha küçültecek olursak Yahyakaptan’da bulunan bir işletmenin Başiskele’de bulunan bir müşteriyi almak gibi bir gücü yok. Bizim tüm Kocaeli, Trakya, Yalova, Çanakkale, Bursa, Balıkesir, Adapazarı, Düzce, Manisa, İzmir, Afyon, Alanya hatta Hatay’a kadar müşterimiz mevcut. Bizim kadar yüksek kapasitede üretim yapan başka bir firma yok. Bundan büyük bir gurur duyuyoruz. Bir yandan da Pelit Çikolata gibi sektörde lider bir markanın bayisi olmak bir övünç kaynağı diyebilirim. Biz İzmit markasıyız üretim yerimiz İzmit. Türkiye’nin birçok yerine İzmit çıkışlı ürün gönderiyoruz. Kocaeli’de ne kadar çok çikolata satan yer olursa bizim pazarımız o kadar büyür. Bilinç ve algı artar. Hem müşteriler kaliteli ve kalitesiz ürünleri çok kolay fark edebilir. Kimseyi rakip olarak görmüyoruz, büyük siparişlerde ulusal firmalarla rekabet içindeyiz. Üretim kapasiteleri çok yüksek, bu yüzden de üretim ve satın alma maliyetleri düşük. İnsan gücünü az kullanıyorlar bu yüzden zorlandığımız çok nokta oluyor. Bu kısımda herkesi hemşehriciliğe davet ediyoruz. (gülüyor)

Bu güzel röportaj için sizlere teşekkür ediyor ve son soruya geçiyoruz. Önümüzde ki yıllarda Nutat Çikolata olarak nerede olmayı hedefliyorsunuz?

Fatih Aysel: Bu yıl ki hedeflerimiz arasında öncelikle İzmit için planlarımız mevcut. İzmit’in çikolatası olarak Türkiye’ye yayılmayı hedefliyoruz. Pişmaniyesi ile olduğu kadar çikolatası ile de meşhur olmasını istiyoruz. Bunun doğrultusunda İzmit’e büyük bir çikolata mağazası açmayı düşünüyoruz. Burçin Çangal: Bir diğer hedefimiz ise bireysel gruplarla yapacağımız eğitimler gibi kurumsal firmalara da, motivasyon amaçlı atölyeler düzenlemek istiyoruz. Çok keyifli olacağından şüphem yok. (gülüyor) İzmit ve Türkiye hedeflerimizin dışında, yurt dışı piyasasına açılmak istiyoruz. Daha çok Orta Doğu ülkeleri ile çalışacağız gibi görünüyor. Belki Kanada’ya da göndeririz kim bilir. (gülüyor)

 

Adres: Fatih, Miralay Mümtaz Cd. No:107, 41100 İzmit/Kocaeli
İletişim: 0850 420 2633
Instagram: nutatcikolata - nutatbebekcikolatasi
mail: info@drajedukkani.com
Website: www.drajedukkani.com

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *