TANIDIĞIMIZ YÜZLERİN YAPTIĞI İŞLERİ BİLİRİZ VE ONLARIN KAFAMIZDA BELLİ BİR YERİ OLUR... FAKAT ZAMAN İLERLEDİKÇE BAZI TANIDIKLARIMIZ BULUNDUĞU GÜVENLİ BÖLGEDEN ÇIKIP, CESUR ADIMLAR ATABİLİYOR. YASEMİN KAYA DA ONLARDAN BİRİ... BİZ ONU İZGÖREN AKADEMİ EĞİTİM VE DANIŞMANLIK ŞİRKETİNDEKİ PROFESYONEL HAYATI İLE TANIRKEN; BİRDEN ÇOK NAİF VE İNSAN HAYATINA ŞİFÂLI ETKİLERİ OLAN “AROMATERAPİ” ALANINDA AKTİF BİR ŞEKİLDE GÖRMEYE BAŞLADIK... BÖYLE GÜZEL KADINLAR, DOKUNDUĞU HER ŞEYİ GÜZELLEŞTİRİR ZATEN. MIST AROMATERAPİ HİKAYESİ NASIL BAŞLADI, NEREDEN İLHAM GELDİ DE BU SİHİRLİ YOLA ÇIKTI ŞİMDİ KENDİSİNDEN DİNLEYELİM...
Mist Aromaterapi kurucusu Yasemin Kaya kimdir?
Aslında bu sorunun cevabını her yeni öğrendiğim uzmanlık alanı ve derinlemesine bir bilgi ile tekrar keşfediyorum. Profesyonel hayatımın ilk 7 yılında bankacılık sektöründe çalıştım ve sonrasındaki 3 yıl başarısız birkaç girişim süreci ile geçti. 2010 yılı başı itibari ile eğitim ve danışmanlık sektöründe çalışmaya başladım ki bu sektör gerçekten hayat amacıma ve değerlerime uygun yegâne işlerden bir tanesi oldu. Bu süreçte “sen kimsin” sorusunun cevabı; insanlar için yararlı bir iş yapmak ve onların hayatında değişimler yaratabilmekti. Ne mutlu ki son 10 yıldır bu alanda güzel işlere imza attığım İzgören Akademi Eğitim ve Danışmanlık şirketinin hem Türkiye hem de yurtdışı operasyonlarında yönetici olarak çalışıyorum. Ve sanırım son 1 yıldır tekrar kendini keşfetme yolculuğu içerisinde kendime yeni bir alan buldum. Özellikle pandemi süreci ile beraber, insanlara yararlı olma amacım dönüşerek bunu şifa ile de birleştirme misyonuna evrildi. Sürecin başında önce aromaterapistlik eğitimi, ardından da doğal kozmetik formülatörlük eğitimi aldım.
Hayatım boyunca kendi ihtiyaçlarımdan yola çıkarak bulduğum çözümleri her zaman profesyonel bir platforma taşıma eğiliminde oldum. Bu sebeple, yüksek lisansımı girişimcilik alanında yaparak işin teorisi ile de ilgili kendimi geliştirdiğimi düşünüyorum. Yeni girişimimiz; Mist Aromaterapi ve Doğal Kozmetik de sanırım bu sebeple kısa sürede hayat buldu. Pandemi dolayısı ile çok uzun süre evde izole bir hayat yaşamak zorunda kaldık, birçok alışkanlığımız değişti ve dönüştü. Bunu yanı sıra psikolojik anlamda her zamankinden farklı çözümlere ihtiyaç duyduk. Kendi ihtiyaçlarım evrildikten sonra diğer insanların da benzer ihtiyaçlarının oluşabileceğini öngörerek onlara da fayda sağlayabilmek adına yeni girişimimi hayata geçirdik.
Bitki yağları, bilinen en eski tarihlerden beri birçok farklı kültür tarafından hem tıbbi hem de kozmetik amaçlar için kullanılmıştır. Antik Mısır, Çin, Hindistan, Yunan ve Roma kaynaklarından edinilen bilgilere göre, aromaterapinin tarihçesinin eskiye dayandığı söylenilebilir. Bitki özleri, mükemmel aromalar ve doğal iyileştirme güçleri... Aromaterapi’yi bize anlatır mısınız?
Aromaterapi, tamamlayıcı tıp sistemi içinde kabul edilen doğal tedavi sistemi olarak da görülmektedir. Aromaterapide kullanılan bitkisel öz yağlar kişinin güzelliği, fiziksel, duygusal ve ruhsal sağlığı için bedene farklı yöntemlerle uygulanmaktaydı. MÖ 4500’lerden kalma papirüs kayıtlarında balsam, parfümlü yağlar, kokulu ağaç kabukları ve reçineler kullanılarak aromatik karışımlar yapıldığı görülmüştür. Antik zamanlarda aromaterapi; Mısır, Hindistan ve Çin’de, masaj, banyo ve mumyalamada, Yunanistan ve Roma’da ise enfeksiyonların tedavisinde kullanılmıştır.
HAYATIM BOYUNCA KENDİ İHTİYAÇLARIMDAN YOLA ÇIKARAK BULDUĞUM ÇÖZÜMLERİ HER ZAMAN PROFESYONEL BİR PLATFORMA TAŞIMA EĞİLİMİNDE OLDUM.
Esansiyel yağ” terimi ilk kez 16. yüzyılda, bir ilacın etkili bileşenini “Quinta esansı” olarak nitelendiren Paracelsus von Hohenheim tarafından kullanılmıştır. Yaklaşık 6000 yıllık bir geçmişi olan aromaterapinin rönesansı ise 2. Dünya Savaşı'ndan önce Fransa’da başlamıştır. 1900’lü yılların başında Fransız kimyager olan Gattefosse deney yaparken elini yakmış ve acısını almak için yanındaki lavanta yağıyla dolu olan kaba elini daldırmıştır. Elinde oluşan yara izinin hızlıca iyileşmesi sonucu aromaterapi çalışmalarına başlamıştır ve “aromaterapi’’ terimini ortaya atmıştır. 1960’lı yıllarda askeri cerrah olan Valnet; İkinci Dünya Savaşı’nda yaralı askerleri tedavi etmek için aromaterapiyi kullanmış, yara ve yanıklar için karanfil, limon ve papatya kullanmıştır. Daha sonra psikiyatrik hastalıkların tedavisinde aromaterapiden yararlanmıştır. Marguerite Maury aromaterapi ve kozmetik, gençleşme tedavileri ile uğraşmıştır. Bu insanlar antik şifa sanatının yeniden keşfedicileri olmuşlardır. Onlar aromaterapiyi sadece güzel kokusu ya da stresi azaltıcı özelliği dışında yaraları iyileştirmek için, enfeksiyonlar ile savaşması ve deri problemlerini azaltmak için kullanmışlardır.
Böylece aromaterapi uygulaması hastaların fiziksel ve psikolojik sorunları dahil olmak üzere birçok tıbbi problemde kullanılmıştır. Aslında aromaterapinin kullanımı birçok ilacın kaynağı bitkisel olduğu için kolay anlaşılmış ve yayılmıştır. Günümüzde artık aromaterapi yağların üretimi ve kullanımı dünyada bir pazar haline gelmiştir ve her geçen gün bu terapi için çalışmalar yapılmaktadır.
AROMATERAPİ UYGULAMASI HASTALARIN FİZİKSEL VE PSİKOLOJİK SORUNLARI DAHİL OLMAK ÜZERE BİRÇOK TIBBİ PROBLEMDE KULLANILMIŞTIR. ASLINDA AROMATERAPİNİN KULLANIMI BİRÇOK İLACIN KAYNAĞI BİTKİSEL OLDUĞU İÇİN KOLAY ANLAŞILMIŞ VE YAYILMIŞTIR.
Aromaterapi kimler için uygundur, yan etkisi var mıdır?
Bu noktada aromaterapiyi biraz sınıflandırmaya ihtiyacımız var. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, bitkilerin yağları, özleri ve suları aromaterapide kullandığımız ana araçlar. Bir bebeğin doğduğu günden itibaren kullanabileceğimiz güvenli yağlar olduğu gibi, kullanım oranı ve yaş aralığına dikkat edilmediğinde bazı yan etkilere sebep olabilecek aromaterapi uygulamaları olabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli şey, kullanılacak aromaterapi ürününün uygulanılacak kişinin yaşına, ihtiyaçlarına ve hassasiyetlerine göre seçim yapılması. Birçok esansiyel yağ çok güçlü olmasından ötürü kullanım miktarı çok çok azdır veya kullanımı sırasında uçucu yağlar olarak ifade ettiğimiz yağları mutlaka taşıyıcı bir yağ ile seyrelterek uygulamalıyız.
Örneğin; akne tedavisinde kullandığımız çay ağacı esansiyel yağını direk cilde uygulamayız, mutlaka içerisine cildin ihtiyacına uygun bir bitkisel yağ ekleyerek uygulama yaparız.
Bu anlamda doğru miktarlar ve yağlar belirlendiği sürece 7’den 70’e iyi hissetmek, zinde olmak isteyen herkes için uygundur. Uygulama şekilleri nelerdir?
Topikal (dokunma, masaj, kompres, banyo, krem, losyon ve merhemler) olarak aromaterapi yağlarından hazırlanan ürünleri uygulayabiliriz. Dâhili (gargara, duş preparatları, ovül ve supozituvarlar ile) kullanım yolu ile uygulamalar yapabiliriz.
Oral (kapsüller, çaylar, bal veya seyreltici içinde sulandırma) kullanım alanları aromaterapi dahilinde olmakla birlikte, sadece aromaterapi uzmanı olan hekimler tarafından reçete edildiğinde uygulanabilir. Bu noktanın altını çizmek istiyorum, internet ve çeşitli bilgi kaynaklarında aromaterapi ürünlerinin oral kullanımına ilişkin öneriler var ancak lütfen doktorunuza danışmadan bu tarz önerileri dikkate almayın. Benim de en çok sevdiğim yöntem olan “inhalasyon” (doğrudan ya da dolaylı, buharlı ya da buharsız olarak soluma) yöntemi kokladığınız esansiyel yağın içerisinde yer alan moleküller sayesinde en hızlı biçimde duygu durumunuzu olumlu yönde değiştiren, konsantrasyonunuzu artıran ve size zindelik sağlayan bir aromaterapi uygulama biçimidir.
Oral (kapsüller, çaylar, bal veya seyreltici içinde sulandırma) kullanım alanları aromaterapi dahilinde olmakla birlikte, sadece aromaterapi uzmanı olan hekimler tarafından reçete edildiğinde uygulanabilir.
Kişisel bakımın yanı sıra tedavi edici özelliğiyle bilinen aromaterapinin insan hayatındaki rolü nedir?
Yukarıda bahsettiğimiz, hekimlerin gerçekleştirebileceği fiziksel tedavinin yanı sıra diğer yöntemlerin kullanılması suretiyle holistik bir iyi his etkisi yaratır. Yani banyo suyunuza aromaterapi karışımlarından oluşan bir yağ eklediğinizde temizliğin yanı sıra banyo sonrasında kendinizi dingin, dinlenmiş ve stresiniz azalmış hissedersiniz. Yada bir banyo topu aracılığı ile vücudunuzun ihtiyacı olan mineralleri alıp hem de Epson tuzunun topraklama etkisinden yararlanabilirsiniz.
Mist Aromaterapi fikri nasıl oluştu?
“Mist” marka olarak bildiğiniz üzere aromaterapi ve doğal kozmetik odaklı olarak faaliyetlerine başladı. Bu fikir pandemi sürecinde kendi fiziksel, zihinsel ve psikolojik ihtiyaçlarımızdan hareketle yola çıktı. Mist'in anlamına gelecek olursak da "ormandan gelen, doğa kokulu sis" demek. Kelime anlamı bizlerin şu anda tam da ihtiyacımız olan şey. Ekibimiz aromaterapist, kimya mühendisi, eczacı ve doğal kozmetik formülatörlerinden oluşmaktadır.
Mist Aromaterapi’nin hangi ürünleri sizin favoriniz?
Yurtdışından ithal ettiğimiz hava difrüzörleri aracılığıyla koklama yaptığımız özel, stres gideren, konsantrasyon ve enerji artıran karışımlar.
Cildi canlandıran, bariyerini destekleyen doğal bitki suları yani tonikler.
Genç yaşlardan itibaren kullanılabilecek, cilt problemlerine iyi gelen maskeler ve benim de bağımlısı olduğum yukarıda saydığımız her şeyi kendi elinizle yapabileceğiniz “Kendin Yap” kitleri (Do It Yourself).
Özellikle stresli ve hızlı yaşam temposunda negatif enerjiden korunmak adına Mist Aromaterapi nasıl bir karışım önerir?
O zaman hemen sizinle iki formül paylaşayım. Neşelendirici ve canlandırıcı bir koklama formülü olarak; bergamot, greyfurt, limon ve mandalina esansiyel yağlarını karıştırarak hava difrüzörü aracılığıyla koklayabilirsiniz.
Stres için ise; misk adaçayı, günlük, sedir ve bergamot esansiyel yağlarını yine aynı yöntem ile koklayabilirsiniz. Eğer diğer formüllerimizi de merak ediyorsanız web sayfamızdaki bloğumuzu okuyabilirsiniz.
Peki bu bahsetmiş olduğunuz yağları nerelerden temin edebiliriz?
İşte bu kısım en güzel olanı. Mist Aromaterapi markası ile tüketicilere nihai ürünler sunuyoruz. Bununla birlikte hem kendi karışımlarınızı yapabilmek hem de birçok aromaterapi ve doğal kozmetik ürününü gerçekleştirmek için tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak www.dogalhammaddem.com sitesini kurduk. Bu site ile amacımız hem aromaterapi ürünlerinin faydasını sizlere ulaştırmak, hem de kendin yap kitleri ile sizlere üretmenin verdiği keyfi de yaşatmayı amaçlıyoruz.
Web: www.dogalhammaddem.com
YouTube: Mist Aromaterapi
Instagram: @mistaromaterapi
0 Yorum