İNŞAATTAN GIDAYA, OTOMOTİVDEN GAYRIMENKUL GELİŞTİRMEYE KADAR BİRÇOK SEKTÖRDE FAALİYET GÖSTEREN KOÇSU YAPI VE HAYAT ŞİRKETLER GRUBU YÖNETİM KURULU BAŞKANI FARUK KOÇ İLE SİZ DEĞERLİ GREY OKUYUCULARI İÇİN KASIM SAYISINDA BULUŞTUK. BUGÜN VARDIĞI NOKTAYA BİR HAYAL VE BU HAYALİ GERÇEK KILACAK BİR PLAN İLE YÜRÜYEN FARUK BEY’İN BUNDAN SONRAKİ AMAÇLARINI DA DİNLEYECEĞİMİZ BAŞARI HİKÂYESİNE GELİN BİRLİKTE ORTAK OLALIM.

Ticaretle tanışmam aslında 8 yaşımda İstanbul’da oturduğum mahalledeki market sahibi bir ağabeyimizin bana ‘okuldan arta kalan zamanlarında gel manav reyonuna bak’ demesiyle başladı. Ailemin kurduğu 40 kişilik bir öğrenci yurdu vardı, ben lise 2. sınıftayken o yurdun işletmesini devraldım. Aileme tek şart olarak da işime karışmamalarını ve her şeyi benim yapacağımı söyledim, kabul ettiler.

Merhaba Faruk Bey sizi tanıyabilir miyiz?
Merhabalar ben Faruk Koç. İstanbul Bakırköy doğumluyum. Aslen Trabzon Çaykaralıyız. İlk ve ortaokulu Bakırköy’de okudum. 2004 yılında Sakarya Geyve’ye taşındık. Liseye girmeden önce yapılan sınavlarda çok ciddi bir derece yaptım. Hatta Kabataş Erkek Lisesini kazandım ama o zamanki durumlardan gidemedim. Sonra Sakarya’da Anadolu Lisesine başladım. İlk önce Sapanca’da sonra Geyve’de lise eğitimimi tamamladım. Üniversite eğitimimi 2 yıllık İşletme ve 4 yıllık Kamu Yönetimi ve Siyasal Bilimler olarak bitirdim. 5 yıllık evliyim. Bir kızım ve bir oğlum var.

İlk olarak ticarete nasıl atıldınız ve süreciniz nasıl ilerledi?
Ticaretle tanışmam aslında 8 yaşımda İstanbul’da oturduğum mahalledeki market sahibi bir ağabeyimizin bana ‘okuldan arta kalan zamanlarında gel manav reyonuna bak’ demesiyle başladı. Orada meyve-sebze sattım sonrasında pazarlarda limon ve su sattım. Bu ilk denemelerimin maddi karşılığı belki çok küçüktü ama bende uyandırdığı fikirler ve kendimin bir şeyleri başardığında duyduğu haz paha biçilemezdi. Daha sonra ise ailemin kurduğu 40 kişilik bir öğrenci yurdunun işletmesini lise 2. sınıftayken devraldım. Aileme tek şart olarak da işime karışmamalarını ve her şeyi benim yapacağımı söyledim, kabul ettiler. Benden önce maksimum %50 kapasite ile çalışan yurt benim devralmamla %100 kapasiteye ulaştı. İlk sene yurda tadilat yaptırdım. Yurdun üstünü konaklama için kullanırken alt katını ise kafeterya ve bilardo salonu olarak aktif hale getirmiştik. Kafeteryadan gelen ekstra bir gelirle birikim yapmıştım. O dönemde Halkbank’ın devlet destekli 50 bin liralık kredisi vardı. O krediyi almak için banka müdürüyle görüşmeye gittim bana ‘yaşınız tutmuyor, bu krediyi size veremeyiz’ dediler. Baktım olmuyor bir tanıdığımın üzerine kredi çektik. Sonra arsa aldım.

2 senenin sonunda üniversitenin hemen yanına 100 kişilik bir kız yurdu yaptım. Ve bu yurdun yapımı bir kumar gibi oldu desem doğru olur. Binanın kabası bitirildiğinde arabalarımı sattım. Dış cepheyi yaptım ama para bitti. Yurdun daha bir sürü eksiği vardı. Laminat parke, mobilya, sosyal alan ihtiyaçları, yemekhane, mutfak, iç kapı hepsi lazımdı. Sağ olsun bir tanıdığım bana ne lazım deyip çıkarıp çek defterini verdi. Yurdun inşaat kısmı yetişti ama mobilyasal kısmı eksik kaldı, yetişmedi. Kayıtlar başladı, öğrenciler geldi. Biz ne yapacağız, nasıl yetiştireceğiz diye elimiz ayağımız birbirine girdi şaşırdık resmen. Hemen o an aklıma bir fikir geldi, bir tane 2 kişilik, bir tane 3 kişilik ve bir tane 4 kişilik demo odalar hazırladım. Tabi kimsenin haberi yok demo olduğundan. Her gelene yurt doldu sadece burası kaldı demeye karar verdim. Böyle böyle yaklaşık 55 öğrenciyi yurda yerleştirdik.

Lise dönemimden beri yaptığım araba alım-satım işi vardı. Bir plaza kurmak benim hayalimdi. Bu yurdu yaparken aynı zamanda araba alım-satımı da yaptığım için oradan da iyi bir gelir elde etmeye başladım ve kız yurdunun 1. senesinden sonra yanındaki arsaya 100 kişilik bir de erkek yurdu yaptım. O da borç harçla oldu ama Allah nasip etti onun da üstesinden geldik, yurdu doldurduk.

> Hayat Plaza'da satılan araçların tamamı eksper garantilidir.
> Araçlarınızı değerinde alıp, satabilirsiniz.
> Plaza konseptinde olan Hayat Plaza, araçlarınızı sıfır sunumunda satmayı ve almayı vadeder.

İnşaat sektörüne girişiniz nasıl oldu? Bu iş hayaliniz miydi?
İnşaat bizde zaten baba mesleği. Babamın inşaat şirketi vardı. İstanbul ve Sakarya’da binlerce daire içeren birçok proje yaptı. 1980 öncesi dönemde İstanbul’un en büyük konut müteahhitlerindendi babam. Ben de hep bir gün inşaata kaldığımız yerden devam edeceğim diye fırsat kolluyordum. Otomotiv ve yurttan elde ettiğim tüm gelir ile 2011 yılında Bilecik’te 60 dairelik bir işe girdik. Kârımız üzerinden zarar ettik bize tecrübe oldu. Daha sonra Geyve tarafında benim bir mali müşavirim vardı. O bir arsasının 12 binalık olduğunu söyledi. Arsayı alıp bismillah dedik. Temelleri atarken 3-4 tane sattık. Temeli döktüğümde bina kalmamıştı. İnsanlar bize güvendiler. Çünkü biz hep insan biriktirdik, abi biriktirdik, kardeş biriktirdik. 3 sene sonunda bine yakın daire yaptım. O sırada yurtlar devam ediyordu ama yurt tarafı zayıflamıştı. Ben de oraları kapatıp daireye çevirdim ve kiralamaya başladım.

İnşaata daha çok yoğunlaştım ve Geyve’de her mahallede bir proje yaptım. Geyve’nin merkezi5 mahallesi vardır. Hatta insanlar şaşırdı, yapabilecek miyim diye sorguladılar hep. Çünkü lokasyon değişik, kolay değil o kadar. Sonra Geyve’nin bir tepesinde daireler yapmaya başladım. Tabii bu sırada ben siyasi görevlerde de bulunuyordum. İlçe teşkilat başkanlığı ve sonrasında ilçe gençlik kolları başkanı oldum. Bu dönemde siyasete de koşturuyordum.

Ortaklık yapma düşüncesine nasıl karar verdiniz?
Bir gün Fatih Danacı ile oturduk. 108 dairelik projemden bahsettim. Fatih Bey’de ortak olabiliriz, beraber yapabiliriz eğer sen de istersen diye teklifte bulundu. İlk olarak öyle bir ihtiyaç yok, olursa memnuniyetle diye cevap verdim. Fatih Bey aile dostumuz, babası, eşi, eski dostlarımız. Düşündükten sonra ortaklıkla büyüme düşüncesi mantıklı geldi ve ortak olduk. Ortaklığımızı da kurarken iş ortağı değil de abi, kardeş ve aile olacak şekilde temellerimizi attık. Çok şükür o kültürde şirketlerimizi yönetiyor ve büyüyoruz.

 Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı inşaat şirketlerinin içinde en çok metrekare üreten inşaat şirketi konumundayız. Ancak satışlarımızın hemen hemen tamamını Ortadoğulu yatırımcılara yapıyoruz.

Geyve’de ki projelerim zirve noktada olduğu için artık başka ilçe ve şehirlere açılmak istiyordum. Merkezde olan yerlerime tek devam edip, ileriyi düşünüp büyüyeceksek, hikâyesi olacaksa ortaklığı kabul edecektim. Fatih Bey ile anlaştık ve ortak olduk. Tek bir proje değil farklı yerlere de açılmaya karar verdik. Sonra Ortadoğulu emlak pazarlama şirketleri ile partnerlik yapıp Geyve ilçesinde ilk daire satışlarımızı yaptık. Bu satışların devamı hızla geldi ve ilçe ekonomisine sürekli bir hareketlilik kattı. Yabancılara satışta dikkat ettiğimiz bir husus ise bir projede mutlaka azınlıkta kalmalarıdır.

Bu kadar fazla proje yaparken reklamınızı pek gördüğümüzü söyleyemeyiz. Bunun sebebi nedir?
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı inşaat şirketlerinin içinde en çok metrekare üreten inşaat şirketi konumundayız. Ancak satışlarımızın hemen hemen tamamını Ortadoğulu yatırımcılara yapıyoruz. Yerel veya ulusal mecralarda çok fazla reklamımızı göremezsiniz. Katar, Kuveyt, Umman, Bahreyn ve Suudi Arabistan’da hem sosyal mecralarda hem kurumsal alanlarda Koçsu Yapı ve Hayat Sapanca projeleri çok etkin işlenmektedir. Güncel olarak Suudi Arabistan ile sıkıntılı olduğumuz için satışlarımız da sıkıntılı çünkü para transferinde sorunlar mevcut.

Katar ve Suudi Arabistan’da ofislerimiz var. Kuveyt’e yeni bir ofis açacağız.

HAYAT PLAZA ÇATISI ALTINDA YAPTIĞIMIZ İŞE KISACA; “SIFIR SUNUMUNDA 2. EL ARAÇ SATIMI.” DİYORUZ.

Faruk Bey bize inşaat sektöründe yaptığınız ve yapıyor olduğunuz projelerden bahsedebilir misiniz?
Sapanca’da şu anda 43 dönüm üzerinde 31 villa, 70 daire, 24 dükkân ve 30 tane 1+1 süitimiz var. Bir iş merkezi projemiz devam ediyor ve %80 aşamasında. Yine 28 villalık projemiz bitmek üzere. 15 villalık bir projeyi teslim ettik. 60 dairelik bir projeye başlıyoruz. 50 tane 1+1 eşyalı suit bitirdik. Bunları otel odası gibi satıyoruz. Müşteri isterse bunları kiralayabiliyor. Yine Dibektaş’ta 15 dairelik bir projemiz var. 5 villalık malikâne projemiz var. Bunların hepsi Sapanca ile ilgili projeler, bunların yanında Geyve’de 40 villalık bir projeye başladık. Bu projeye kızımın ismini verdim, Defne Beren Villaları. Sapanca’da yeni 34 villa yapıyorum. Ona da oğlumun adını verdim, Faruk Kerem Villaları.

Geyve’de 46 dairelik bir projemiz var. Geyve’nin Suçatı diye bir köyü var. Orada Araplara 50’ye yakın villa yaptık. Yeni bir 15 villalık projemiz var. Bunun yanında bir de İstanbul Pendik sahilde direkt Adalar ve deniz manzaralı 110 daireye başladık. Şu anda bunlar devam ediyor.

Peki, inşaat sektörü dışında yine aktif olduğunuz sektörler var. Bu sektörleri neler ve neden tercih ettiniz?
Sektör sektörü doğuruyor. Cadde 54’ün sahibi iyi bir dostumuz, hem kendisine Sakarya’ya yaptığı böylesine büyük bir yatırım için teşekkür etmek hem de yeni dönem iş fikirlerini de yakalamak adına bir yatırım yaptık. AVM’nin en güzel lokasyonuna, Türkiye’nin yerli olarak en prestijli ve kaliteli yeni nesil kahvecisi olan EsspressoLab’ı açma kararı aldık ve 40 gün gibi kısa bir surede inşaatı bitirip hizmet vermeye başladık.

Turizm sektörüne girmeyi düşünüyorduk. Sapanca’da çok eş dost olunca bizi arayıp sürekli kiralık bungalov ev soruyorlardı. 4 dönümlük bir yer alıp bu işe de girmeye karar verdik. Ama ben bungalov ev yapmak istemiyordum. Çünkü çok fazla bungalov ev var ve biz daha farklı bir şey yapalım istedik. Bu evleri de villaya çevirdim ama görsel açıdan bungalov evlere benziyor çünkü üçgen. İsmi Hayat Trio Garden. 8 tane normal 1 tane king dediğimiz, müstakil havuzu olan bu villalar 3 ay sonra bitecek ve müşteri kabulüne başlayacak. Pandemiden sonra insanlarda müstakil konaklama isteği arttı. Artık 5 yıldızlı oteller cazip gelmiyor. Bu sadece deneme amaçlı yapılmış bir şey fakat ben karşılık bulacağını düşünüyorum. Eğer karşılık bulursa bu projeyle alakalı 2 yer daha aldım, beklemede duruyor. Ayrıca arsa alım-satımı da var bünyemizde. Geyve tarafında. Pandemiden sonra oluşan doğal yaşam alanına merak için de bu şekilde bir iş yapmaya karar verdik.

AVM’nin en güzel lokasyonuna, Türkiye’nin yerli olarak en prestijli ve kaliteli yeni nesil kahvecisi olan EsspressoLab’ı açma kararı aldık ve 40 gün gibi kısa bir surede inşaatı bitirip hizmet vermeye başladık.

Faruk Bey Hayat Plaza nasıl kuruldu?
Aslında ticari hayatımın başından beri otomotiv hep vardı. Aklımda insanların ailesi ile birlikte gidip arabaları inceleyebilecekleri, rahatça ve güvende hissederek alışveriş yapacakları bir ortam hazırlamak vardı. Fatih Bey ile birlikte kurumsal bir yapı planlarken yolumuz eskiden beri tanıştığımız Özkan Pınar ile kesişti. Sektöre dair tespit ve amaçlarımızın aynı olduğunu görünce otomotiv işini birlikte yapmaya karar verdik ve 1 Ocak 2020’de Hayat Plaza kuruldu.

Bugüne kadar araç sattığımız hemen tüm müşterilerimize ikinci hatta üçüncü araçlarını da biz sattık. Her müşterimiz bir dostunu alıp bize getirdi ‘Ben buradan araç aldım, pişman olmadım’ dedi. Bizim için en büyük mutluluk bu oldu. Sıfır sunumunda ikinci el otomotiv ticaret hedefi ile yola çıktık. O yüzden mevcut kapalı alanımızın büyüklüğü bir plaza kadar ve ismimizde plaza kelimesi geçiyor. Vardığımız noktada aldığımız geri dönüşlerden anlıyoruz ki, hedefimize ulaşmışız ve sektörde bir boşluğu doldurmuşuz.

Ticari açıdan hedef veya hayalleriniz neler?
İnşaat sektöründe planımız yerelden ulusala, ulusaldan globale giden projeler yapmak. Şu ana kadar planımız, beklentilerimiz doğrultusunda işliyor. Geyve’de başlayan projeler önce Sakarya geneline, sonra İstanbul’a yayıldı. İstanbul’un yanı sıra turizm bölgelerinde gayrimenkul geliştirme etütlerimiz devam ediyor. Yolun başında yaptığım o 5 mahalle projesini bir gün 5 ülke projesi olarak yapacağız. Biz projelerin her birinde ticari faydanın yanı sıra ülke menfaatini önceliyoruz. Yabancılara konut satışında kendi iç prensiplerimiz var ve her müşterimizi ülkemize döviz kazandıran bir kaynağa dönüştürüyoruz. Yaptığımız bu işe konut ihracatı diyebiliriz. Katma değerli işler yaparak, nitelikli yabancıları ülkemizde ağırlıyoruz. Kendi çapımızda milli bir görev ifa ediyoruz.

Dünya müteahhitlik sektörünün öncüsü Türk müteahhitleri arasına girerek, özellikle Ortadoğu’da gayrimenkul projeleri geliştirmek en büyük hayalimiz. Biz hep diyoruz ki daha yolun başındayız.

Hayat Sapanca Gayrimenkul: Mahmudiye Mahallesi, İzmit Caddesi, No:14, Sapanca Sakarya Hayat Plaza Otomotiv: Yeşil Tepe Mahallesi, Uluyol Caddesi No:35 Erenler Sakarya
Instagram: @hayatsapanca @hayatplazaotomotiv
web: hayatsapanca.com

1 Yorum

  1. Allah yolunu bahtini acik ve Bahtiyar eylesin abimm hayirli işlerin olsun inşallah

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *