Sanayi şehri olan Kocaeli’de Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarının yanı sıra birçok Kobi yer alıyor. Hem ülkemize hem de şehrimize katma değer kazandıran, ilimizden yetişen firmalar da çeşitli alanlarda faaliyet gösteriyor. Bunlardan biri de Köseköy sanayisinden filizlenen daha sonra Teknopark’ta şube açan Andromeda firması Kurucusu Salih Demiral sorularımızı sizler için cevapladı.
Okuyucularımız için kendinizi tanıtır mısınız?
29 yaşındayım. Makine mühendisiyim. Liseden itibaren ailemden ayrı yaşadım. Üniversite, askerlik, özel sektör derken bir basmakalıplık hissettim ve çalışıyor olduğum firmadan istifa ettim. Şehrime döndüm. 18 yaşından beri ticaretin içerisindeyim, birçok alanda çalıştım, girişimde bulundum. Yani şöyle söyleyebilirim: Öğrenciyken öğrenci yurdum vardı. Risk ve sorumluluk almaya erken yaşta başlanınca bu artık heyecan değil de ihtiyaç gibi oluyor. Bu hissi diri tutma isteği hayaller ile birleşince 2019 yılında Andromeda Mühendislik’i kurdum.
Şirketiniz hangi alanlarda faaliyet gösteriyor?
Biz bir start - up olarak başladık ama fırsatları değerlendirerek ilerledik. Endüstriyel tesislere mekanik tesisat, havalandırma ve izolasyon alanlarında hem proje hem de taahhüt kısmında destek veriyoruz.
İlk etapta sadece araçlara proje hizmeti vererek başladığımız alanda Köseköy’de açmış olduğumuz atölyemizle beraber tadilat hizmeti de sağlamaya başladık. Ar - Ge projemiz kapsamında yenilenebilir enerji alanında Türkiye’de şu an örneği bulunmayan boru içi hidro türbin geliştiriyoruz ve bunun için Teknopark bünyesinde şube açtık. Üniversite ile koordineli ilerleyebilmemiz açısından Kocaeli Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimine başladım. Bunların yanı sıra partneri olduğumuz şirket ile birlikte hastaneler için pnömatik kapsül transfer sistemlerinin yazılım ve mekanik kısımlarını yüzde yüz yerli üretim modeliyle geliştirdik. İlk uygulamasını Sivas Numune Hastanesi’nde yaptık. Bu zamana kadar hastanelerimizde kurulan sistemlerin hepsi yabancı sermayeydi.
Şirketin kuruluşundan itibaren belirlediğimiz hedefler ve çizdiğimiz bir yol haritası var. Kendimizi bir kalıbın içerisine sokmadan fırsatları değerlendirerek ilerliyoruz.
Araç projelendirmede hangi aşamalar var?
Andromeda Mühendislik olarak hem ithal edilerek ülkemize gelen araçların belgelerini düzenliyoruz hem de tadilat işlemi görmüş araçların projelendirme sürecini yönetiyoruz. Projelendirme sürecini açacak olursak da araçlarda; engelli aparatı tadilatı, çeki demiri tadilatı, karavana dönüşüm, branda montajı, koltuk sökülmesi, motor değişimi gibi tadilatları hem atölyemizde gerçekleştiriyoruz hem de projelerini hazırlayarak TSE sürecini yönetip ruhsatlara işlenmesini sağlıyoruz.
Karavan sektöründeki faaliyetleriniz nelerdir?
Bu konu aslında bir fitil gibi. İlk etapta sadece karavana dönüşümü yapılacak olan araçların projelendirme sürecini yöneterek ruhsatlarına karavan olarak işlenebilmesi için hizmet veriyorduk. Pandemi süreci ile beraber bu alana olan ilgiyi biraz erken tespit ettik diyebilirim. Köseköy’de açmış olduğumuz atölye ile araçların karavana dönüşümünü yapıyoruz. Dönüşümünü yaptığımız araçlardaki değişiklikler tamamıyla müşterinin isteğiyle paralellik gösteriyor ama sıfırdan ortaya bir yaşam alanı çıkartıyor olmanın verdiği haz muazzam.
Yurt dışında projeleriniz var mı?
Şirketin kuruluşundan itibaren belirlediğimiz hedefler ve çizdiğimiz bir yol haritası var. Kendimizi bir kalıbın içerisine sokmadan fırsatları değerlendirerek ilerliyoruz. Enerji, otomotiv ve mekanik alanlarında faaliyet göstermekteyiz. Nihai hedefimiz yenilikçi olmak ve katma değer yaratabilmek. Yurt dışı projeleri için aceleci davranmayarak bekledik. 2021 yazı itibariyle başlangıcını yapmayı planlıyoruz. Şu anda Bulgaristan’da bulunan bir otel projesi için görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Umarım bizlerin de açılımı için güzel bir başlangıç olur.
Sizce Türkiye yenilenebilir enerjide dünyanın neresinde?
Dünya su alan ve batmakta olan bir gemi gibi. Bu enerji modeli ise tamamen geminin içini boşaltmaya yarayan kova görevi görüyor. Bu nedenle küresel iklim değişikliği, dünya üzerinde birçok ülkenin yenilenebilir enerji konusunda harekete geçmesine neden oldu. Ülkemizin de yenilenebilir enerji konusunda göstermiş olduğu teşvikler yadsınamaz. Rakamlarla çok boğmak istemiyorum ama net anlaşılabilmesi açısından şöyle söyleyebilirim: Türkiye’deki elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 43’ü yenilenebilir kaynaklardan sağlanıyor. Günümüz itibarıyla yenilenebilir kaynaklı elektrik üretimi 120 milyar kWh’i aştı. Yenilenebilir kaynaklardan elde edilen üretimle 5 milyar doları aşan tutarda enerji ithalatı önlendi. Bu, milli ekonomimize müthiş bir katkıdır. Yenilebilir enerji üretimi konusunda İskandinav ve AB ülkelerinin gerisinde yer alıyor olsak da geçmişten bugüne aldığımız yol umut verici.
Adres: Andromeda Mühendislik Ömerağa, Şahabettin Bilgisu Caddesi No: 35/6, 41300 İzmit Kocaeli
İletişim: 0 850 840 58 41
web: www.andromedamuhendislik.com
0 Yorum