GELDİ Mİ AYLARIN BANA GÖRE EN KASVETLİSİ, EN MELANKOLİĞİ, DEPRESYON İÇİN EN UYGUN AYI. TABİİ Kİ SEVENİ ÇOK, İSMİNİ FİLMLERE VEREN BU GÜZİDE AYIMIZ İÇİN BİZİ TÜM OLUMSUZ ÖZELLİKLERİNDEN ÇEKİP ÇIKARTACAK BİR TATLI REÇETESİNİ SİZ DEĞERLİ GREY OKUYUCULARI İLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.
Lezzeti, dokusu, akışkan çikolata sosu ile ülkemizde en kolay kabul gören Fransız tatlısı. Bu arada bakmayın Fransız olduğuna aslında İtalyan bir pastacının elinden çıkmıştır kendisi. Reçeteden önce isterseniz tarihçesine bir göz atalım. Profiterol hamuru olarak bildiğimiz "Pate a Choux" (Pataşu) ekler, cream puff, paris brest, karpatka gibi tatlılarda da kullanılan bir hamur türüdür. Türkçemiz pastacılık literatüründe terimsel olarak "Şu Hamuru" olarak adlandırılır.
"Pate a Choux" (Pataşu) tarifi, ilk olarak 16. yüzyılda Fransa kralı 2. Henri'nin eşi Catherine de Medicis'in emrinde çalışan, İtalyan pastacı Popelini tarafından ortaya çıkarılmıştır. Bu dönem aynı zamanda pastacılığın rönesansı olarak da adlandırılacaktır. Popelini Pataşu'yu birbirine benzeyen ama eşit olmayan yuvarlak şekilde pişirip, içini meyve jölesi ile doldurarak servis etmiştir.
19. yüzyılda yaşayan Careme'nin bu uğraşlarıyla "Pate a Choux" bu yüzyıldan itibarenpopülerliğini, öncelikle Avrupa olmak üzere dünyada çok hızlı bir şekilde arttırmıştır.
19. yüzyılda yaşayan Marie Antonin Careme, Pataşu'nun yapımı ve tekniği üzerine yaptığı çalışmalarla, Şu hamuru'nu günümüze uyarlamış aşçı olarak bilinmektedir. Careme'nin bu uğraşlarıyla "Pate a Choux" bu yüzyıldan itibaren popülerliğini, öncelikle Avrupa olmak üzere dünyada çok hızlı bir şekilde arttırmıştır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan "Pate a Choux" en çok profiterol ve ekler tatlılarının hamuru olarak kullanılmaktadır.
Choux Hamuru
Malzemeler;
1 Su Bardağı Su (240 gr)
2 Silme Yemek Kaşığı Toz Şeker (25 gr)
1/2 Tatlı Kaşığı Tuz (4 gr)
100 gr Tereyağı
1 Su Bardağından
1 Parmak Eksik Un (175 gr)
4 Yumurta
Hazırlanışı;
Çelik bir tencerenin içine su, şeker, tereyağı ve tuzu koyup orta ateşte ara sıra tahta bir kaşıkla karıştırarak kaynama noktasına getirin. Tereyağı ve şeker tamamen erimiş, su kaynamaya başlamış olacak. Daha sonra ocaktan alıp içine unu ekleyip hızlıca karıştırın. Tekrar ocağın üstüne alarak 3-4
dk boyunca eze eze karıştırıyoruz. Burada hamurumuzun kıvama geldiğini gösteren etken tencerenin tabanında oluşan ince hamur tabakasıdır. Hamuru ocaktan alıp soğuması için farklı bir kaba alın. Arada sırada karıştırarak soğumasına yardımcı olabilirsiniz.
Soğuttuğunuz hamurun içine tek tek yumurtaları kırarak mikser yardımı ile yedirin. Tüm yumurtaları ekleyip işlemi bitirdikten sonra iki parmağınızın arasında uzayan bir yapı oluşmuşsa hamurunuz olmuş demektir. Bir krema torbasının içine aldığınız hamurunuzu yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yaklaşık 3 cm çapında topçuklar halinde sıkın. 190 derece önceden ısıtılmış fansız fırında ilk 20 dk fırın kapağını açmadan pişiriyoruz. Rengi kahverengi olana kadar fırında tutup pişirin. Hazırladığınız profiterol toplarını altlarından delerek pastacı kreması doldurun. Pastacı kreması reçetesine bir önceki sayıdan ulaşabilirsiniz.
Çikolatalı Sos
Malzemeler;
275 gr (1 + 1/4) Su Bardağı Krema
100 gr (1/2 Su Bardağı) Tereyağı
100 gr (Yarım Su Bardağı)
Toz Şeker
225 gr (1 + 1/4 Su Bardağı) Bitter Çikolata (Küçük Küçük Parçalanmış)
55 gr (1/3 Su Bardağı)
Sütlü Çikolata (Küçük Küçük Parçalanmış)
Yapılışı;
Çikolatalar hariç tüm malzemeyi karıştırarak ocakta kaynatın ve altını kapatın. Çikolataları ilave edin ve çırpma teli ile iyice karıştıktan sonra ılımaya bırakın. İçlerini doldurduğunuz profiterol toplarına çikolatalı sosu ekleyerek servis edin. Afiyet olsun. Ağzınızın tadı hiç bozulmasın.
Instagram: @seda_chef_
0 Yorum